Het Belang van Limburg

Buren verdeeld over omleidings­weg

-

De nieuwe omleidings­weg die eind dit jaar wordt aangelegd ten noordooste­n van Tongeren, heeft zowel voor- als tegenstand­ers in de buurt. Dat bleek donderdag op de infoavond voor buurtbewon­ers in het Praetorium. Sommigen hopen op minder sluipverke­er, anderen betreuren dat ze meer zullen moeten omrijden. Zowat 200 gezinnen waren donderdag uitgenodig­d om vragen te stellen en de plannen in te kijken. Schepen An Christiaen­s legde uit waarom de stad de noordooste­lijke omleiding wil aanleggen. “Uit tellingen is gebleken dat er op 24 uur zowat 3.700 voertuigen passeren op de Molenweg. Hiervan is 95 procent doorgaand verkeer.” Katleen Loos van Wegen en Verkeer gaf uitleg over de werken die eind dit jaar zullen starten: “De werken zullen 100 werkdagen duren. Gedurende één maand zal er beurteling­s verkeer toegelaten worden op de Bilzerstee­nweg. Om de toplaag aan te brengen zal de steenweg één nacht worden afgesloten. Het vernieuwen van de nutsleidin­gen gebeurt vooraf. De noodzakeli­jke onteigenin­gen zullen dit voorjaar gebeuren.” Danny Coemans woont vlak aan het begin van de nieuwe weg. Als het kruispunt afgesloten wordt, zal hij moeten omrijden. “Eerst hebben we jaren duizenden auto’s voor onze neus zien passeren en nu moeten we via Rome en Parijs omrijden. Als ik iets zwaar wil opladen bij mijn buurman, moet ik 4 km omrijden.” Hij is voorstande­r van een brug of een tunnel, maar dat is financieel niet haalbaar, zegt AWV. “We zitten hier niet met een primaire weg en dus gebeuren de kruisingen gelijkvloe­rs”, wist Loos.

Kara Kuppens woont in de woonwijk Zigelsmeer. Haar tweeling loopt school in Henis. “Vandaag ben ik 5 minuten onderweg naar school. Voortaan zal het driemaal zo lang duren om er te geraken. Ik begrijp dat er iets moet gebeuren, maar dit is niet prettig. De schoolbus zal ook langer onderweg zijn.” Voor Frank Dolmans uit de Kellensstr­aat en Mark en Linda Gregoor uit de Henisstraa­t mag de weg er wel komen. “We hebben hier indertijd een huis gekocht om rustig te wonen, maar tijdens de spitsuren is het hier gigantisch druk. De hond uitlaten is levensgeva­arlijk.”

 ?? FOTO DIRO ?? Mark en Linda Gregoor wonen in de Henisstraa­t en zien de weg graag komen. Maar heel wat buren zijn minder blij.
FOTO DIRO Mark en Linda Gregoor wonen in de Henisstraa­t en zien de weg graag komen. Maar heel wat buren zijn minder blij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium