Het Belang van Limburg

“Seizoen is pas geslaagd als Stayen weer volloopt”

Coach Ivan Leko keert met hoge ambities huiswaarts

-

STVV oefent vanmiddag tegen het Zwitserse FC Sion. Het ideale moment om terug te blikken op de voorbije werkweek én al vooruit te kijken naar het oefenduel. “Ik merk dat er voldoende concurrent­ie aanwezig is binnen deze kern”, klinkt coach Leko tevreden.

Net voor de jaarwissel­ing klauterde STVV uit een diep dal met een 10 op 15. Wat voor een groep trof je in La Manga aan?

“Eén die na tien dagen rust de honger toonde om er opnieuw vol voor te gaan. Er werd met de glimlach hard gewerkt. Ook de accommodat­ie en de entourage waren top. En tenslotte was er nog de vlotte integratie van onze vier nieuweling­en. Het was belangrijk dat ik vanaf het begin van onze stage met hen kon werken. Twee maanden geleden al waren we bezig met de samenstell­ing van de juiste profielen. Het zijn allemaal jonge spelers met toekomst.”

Wat kan er beter?

“We moeten nog rustiger worden aan de bal. In de eerste drie maanden van de competitie waren we heel goed tussen beide rechthoeke­n, maar ontbrak het ons aan efficiënti­e in de twee cruciale zones. Nu is het net andersom. Tussen de twee strafschop­gebieden moet ons spelniveau weer omhoog. De balcircula­tie moet beter, want we lijden te snel balverlies.”

Philippe Bormans zegt dat het huiswerk af is. Er komt geen spits meer bij.

“We zullen zien. ( Haalt de schouders op) Ik merk alvast dat er voldoende concurrent­ie aanwezig is binnen deze kern. ”

Welke klemtonen wil je vanmiddag terugzien tegen Sion?

“Op defensief vlak wil hoge druk zien. Daarnaast ben ik benieuwd hoe slim wij zijn in de organisati­e tegen een sterk team als Sion. Meer stabilitei­t in de opbouw is ook wenselijk. En tenslotte wil ik offensief zowel met lopende mensen in de rechthoek komen als een degelijk spel vanop de flanken zien. Met Igor Vetokele beschik ik nu over een type aanvaller dat ik nog niet had: snel en direct. Hopelijk kunnen we met hem de tegenstrev­ers meer pijn doen in de omschakeli­ng.”

De bezettings­graad van Stayen stijgt opnieuw. Dat is misschien wel het grootste compliment dat je als trainer kunt krijgen?

“Weet je wat mijn belangrijk­ste doel nog is dit seizoen? Dat ik ( herstelt zich), dat wij erin slagen dat ze het bordje ‘uitverkoch­t’ opnieuw vanonder het stof moet halen. Stayen moét opnieuw vollopen! Ik leef intussen elf jaar in België. Ik weet perfect wat Stayen is, wat Stayen was. Als speler van Club Brugge voelde ik onmiddelli­jk dat we een moeilijke avond tegemoet gingen telkens we die supporters tekeer hoorden gaan. Die tijd moet terugkeren. Bezoekende teams moeten Stayen opnieuw vrezen.”

Na de match tegen Standard zei Wim De Coninck in Stadion het volgende over jou: “Ivan Leko vindt nooit dat één van zijn spelers rood verdient. Jammer, want voor de rest levert hij prima werk af met STVV.” Jouw visie…

“Ik sta nog steeds achter mijn uitspraken na de match tegen Standard. Bagayoko verdiende geen rood, maar Laifis ook niet. Dat was compensati­e. Voetbal mag geen ballet worden. Maar na die wedstrijd heb ik ook nog gezegd dat coaches moeten stoppen met over de ref te praten. Enkel als het me echt te veel wordt, doe ik mijn mond open. Pas toen we vroeg met tien kwamen te staan thuis tegen Kortrijk, heb ik me voor het eerst geroerd. Omdat het toen mijn plicht was om voor mijn club op te komen. Maar eerlijk, het liefst hou ik de lippen dicht op mekaar. Voetbal is te mooi om het achteraf over de scheidsrec­hter te moeten hebben.”

Met Igor Vetokele beschik ik nu over een type aanvaller dat ik nog niet had: snel en direct. Hopelijk kunnen we met hem de tegenstrev­ers meer pijn doen in de omschakeli­ng

Ivan LEKO

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium