Het Belang van Limburg

“We leven samen op hotel”

Youngsters Steve Ryckaert en Kurt Abrahams maken indruk

-

Twee Truiense beloften mogen deze week met de A-kern meetrainen in La Manga: de Brusselse centrumver­dediger Steve Ryckaert en de Zuid-Afrikaanse middenveld­er Kurt Abrahams. Opvallend, beide talenten houden kranig stand tussen al het fysieke geweld op het oefenterre­in. “De trainingen zijn nochtans loodzwaar”, puft Ryckaert. “We spelen hier plots tegen mannen. De intensitei­t en de handelings­snelheid liggen veel hoger dan bij de beloften. Je moet sneller leren denken. Na het middageten ben ik tevreden dat ik een siësta kan inlassen en ’s avonds gaan de ogen snel dicht.”

Kurt ABRAHAMS Kurt Abrahams haalde de laatste drie partijen bij de beloften zo’n hoog niveau dat Leko niet aan hem voorbij kon bij de samenstell­ing van de kern voor de winterstag­e. In La Manga bewijst de 20-jarige Zuid-Afrikaan dagelijks het gelijk van zijn coach. Zijn vista en positiespe­l zijn bovengemid­deld goed waardoor hij een beetje aan zijn landgenoot Elrio Van Heerden (ex-Club Brugge, nvdr.) doet denken. “Het is gek dat je net zijn naam noemt, want de coach vroeg me deze week nog of ik Elrio persoonlij­k ken. Blijkbaar hebben zij destijds samen bij Club Brugge gespeeld. Ik heb echter nooit over de man gehoord.”

Ruige jeugd

Zoals vele Zuid-Afrikanen kende Abrahams geen rimpelloze jeugd. “Ik groeide op in Lavendale, Kaapstad. Een ruige buurt. Een ploeggenoo­t van mij is er ooit vermoord omdat hij zo goed kon voetballen. Uit jaloezie werd hij in de rug neergestok­en. Die jongen had een mooie toekomst voor zich. Ik werd ontdekt bij Cape United. Mister Duchâtelet was aanvankeli­jk van plan om me bij Ujpest te stallen, maar na een test mocht ik mijn kans gaan bij STVV. Momenteel verblijven Steve en ik samen met nog een viertal jongeren in Hotel Cicindria. Dat bevalt me prima.”

Een voorkeursp­ositie hebben de twee youngsters niet echt.

“Ik speel vaak op de tien, maar eigenlijk maakt het me niet uit waar ik speel. Zo lang het maar ergens op het middenveld is”, is Abrahams niet kieskeurig. “Ik zou mezelf eerder als een moderne verdediger omschrijve­n”, zegt Ryckaert. “Ik ben hard in duel, niet slecht in de lucht, durf oprukken en geregeld ook wat risico in mijn passing leggen. Mijn wendbaarhe­id is daarentege­n nog een werkpunt.”

Ik groeide op in een ruige buurt in Kaapstad. Een ploeggenoo­t van mij is er ooit vermoord omdat hij zo goed kon voetballen. Uit jaloezie werd hij in de rug neergestok­en De intensitei­t en de handelings­snelheid liggen veel hoger dan bij de beloften. Na het middageten ben ik tevreden dat ik een siësta kan inlassen

Steve RYCKAERT

Jeugdinter­national

Ryckaert maakte in 2015 deel uit van de Belgische U17-kern die op het WK in Chili het brons pakte. Merkt hij sindsdien dat de verwachtin­gen te hooggespan­nen zijn voor hem en zijn generatieg­enoten? “Dat valt wel mee”, vindt de Brusselaar, die de voorbije zomer AA Gent inruilde voor de Kanaries. “Al schrok ik wel toen ik een artikel las over de U17-generatie van Eden Hazard. Slechts twee of drie spelers uit die ploeg hebben het gered op het hoogste niveau. Daarom koos ik deze zomer voor STVV. Hier kan ik stap voor stap progressie boeken en leun ik dichter tegen de A-kern aan dan bij Gent, waar elke transferpe­riode een blik versterkin­gen wordt opengetrok­ken.”

 ?? FOTO RORO ?? Steve Ryckaert (l.) en Kurt Abrahams.
FOTO RORO Steve Ryckaert (l.) en Kurt Abrahams.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium