Het Belang van Limburg

“Hij wilde heel graag spelen”

Belfodil één helft op het veld tegen Dortmund, twijfels rond Edmilson

-

Financieel doet Standard met de miljoenent­ransfer van Ishak Belfodil een uitstekend­e zaak, sportief is het vertrek van de Algerijn een grote aderlating. Zeker met het oog op de lastige strijd om play-off 1. Belfodil speelde gisteren wel nog mee in de met 3-0 verloren oefenmatch tegen Dortmund. Een duel dat in het teken stond van het nieuwe 3-4-2-1-systeem waarop deze week getraind is. Verder is er onduidelij­kheid over de fitheid van Junior Edmilson. Hij begon onverwacht aan de match, Ishak Belfodil. Op het uitgedeeld­e matchblad stond zelfs Junior Edmilson als basisspele­r aangeduid. “Dat moet een fout geweest zijn, want de beslissing om Ishak op te stellen is al om 16.00u gemaakt”, gaf trainer Aleksandar Jankovic na afloop aan. “Ishak wildeheel graag spelen. De voorzitter (Bruno Venanzi was aanwezig in de tribune, nvdr) ging akkoord. Het is een topkerel en een echte prof. Ik heb gedaan wat de club me opgedragen heeft en we kunnen vaststelle­n dat Ishak nog goed heeft gespeeld ook.” Belfodil, die gisteren overigens zijn 25ste verjaardag vierde, werd in de rust gewisseld. De tweede helft volgde hij vanaf de tribune in het bijzijn van zijn makelaar. Toch lijkt niets een transfer naar Everton nog in de weg te staan. Standard verliest zo zijn smaakmaker en zal op zoek gaan naar een vervanger. Tijdens het perspraatj­e aan het begin van de voorbereid­ing had trainer Aleksandar Jankovic al aangegeven dat Standard het vertrek van Trebel en Belfodil collectief moet opvangen. Het nieuwe 3-4-2-1-systeem waarop deze week hard is getraind, biedt in dat licht meer zekerheid. Met Scholz, Laifis en Kosanovic beschikt Standard over drie uitstekend­e centrumver­dedigers. Gisteren begon Laifis als meest centrale man, zodat met name Kosanovic zich meer kon focussen op de opbouw. De flanken werden verzorgd door Goreux en nieuwkomer Mladenovic. Enoh en Cissé vormden het centrale middenveld. In de punt stond Sa, die werd ondersteun­d door Raman en Belfodil. Tegen het sterke Dortmund viel te zien dat het systeem perspectie­f biedt, maar de Rouches gingen toch met 3-0 onderuit. “En dan kun je niet tevreden zijn”, stelde Jankovic. “We moeten de juiste afstemming nog vinden. De druk op de man in balbezit ontbrak bijvoorbee­ld. Daarbij weet je dat Dortmund een topploeg is, die optimaal profiteert van fouten. Al zijn er ook positieve zaken te vermelden. Kosanovic keerde goed terug van blessure, vanachter stond het bijvoorbee­ld goed en ik vond dat we een goal verdienden.”

Ik heb gedaan wat de club me opgedragen heeft en we kunnen vaststelle­n dat Belfodil nog goed heeft gespeeld ook

Zoals gezegd begon Belfodil tegen Dortmund in plaats van Edmilson. De Braziliaan­se Belg heeft nog steeds last van de dij en is nog niet toe aan negentig minuten voetbal. De Belgische Braziliaan viel in de rust in. Het is wel nog

Aleksandar JANKOVIC maar de vraag of Edmilson honderd procent speelklaar zal zijn voor de competitie­hervatting tegen Club Brugge op 22 januari. Hij kampt namelijk al langer met de blessure – hij liep ze op 8 december op in het Europa Leagueduel met Ajax (1-1) – en trainde voor aanvang van het laatste competitie­duel van Standard tegen STVV amper mee. Edmilson begon tegen zijn ex-club in de basis, maar speelde een draak van een wedstrijd.

Inmiddels is er wat irritatie bij de entourage van Edmilson ontstaan. Het kamp-Edmilson wil namelijk dat de speler rust neemt en zo volledig kan herstellen. De winger zou nu te veel wedstrijde­n met pijn moeten spelen en zijn entourage vindt dat de club de blessure grondiger zou moeten onderzoeke­n. Rond Adrien Trebel blijft het voorlopig stil. De ex-aanvoerder van de Rouches trok uit onvrede met een geweigerd bod van AA Gent niet mee op stage. Samen met andere ‘bannelinge­n’ als Yattara en Touré traint hij vanaf het begin van deze week op de Académie. Het lijkt uitgeslote­n dat Trebel nog zal terugkeren in de wedstrijdk­ern van de Rouches, die drie miljoen euro verlangen voor de Fransman. Tot nader order is Gent niet van plan om dat te betalen. Al wil het de piste Trebel zeker nog niet verlaten. Michel Louwagie, sportief manager van de Buffalo’s, wou er gisteren alvast niet te veel over kwijt. “Ik geef geen commentaar over lopende dossiers.” Het kan zomaar zijn dat Standard een eventueel vertrek van Trebel intern zal opvangen. “Ik heb er geen schrik voor om jongeren de kans te geven”, zei sportief directeur Olivier Renard eerder deze week. De 17-jarige Jerome Deom zal na de stage alvast bij de A-kern blijven. De centrale middenveld­er vierde vorig seizoen in play-off 2 al zijn officiële debuut in de eerste ploeg van Standard en mocht tegen Dortmund invallen. Op training in Spanje manifestee­rt Deom zich goed.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Belfodil speelde nog een helft mee tegen Borussia Dortmund. Niets lijkt zijn transfer naar Everton nog in de weg te staan.
FOTO PHOTO NEWS Belfodil speelde nog een helft mee tegen Borussia Dortmund. Niets lijkt zijn transfer naar Everton nog in de weg te staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium