Het Belang van Limburg

“Ik hoef geen winst te maken”

Voorzitter Marc Coucke denkt er niet aan om KVO ooit te verlaten

-

Het is weer bij Oostende. Op winterstag­e in Spanje amuseert voorzitter Marc Coucke (52) zich met sporten, quizzen, zingen, maar geeft hij ook feedback aan zijn spelers en coach. De zakenman heeft in 2017 ambitieuze plannen met KVO en spreekt openhartig.

Coucke Troef

In Algorfa ging Marc Coucke gisteren padellen met zijn spelers. De KVO-voorzitter vormde een duo met trainer Yves Vanderhaeg­he. “Naast mijn gezinsvaka­nties zijn dit voor mij mijn mooiste dagen”, aldus Coucke. “Talent voor sport heb ik nooit gehad. Als er vroeger gevoetbald werd op school, werd ik uitgespeel­d als cornervlag, want ik was meer een denksportf­anaat. Schaken, ja. En Belgisch kampioen vier op een rij.” (lacht)

En nu beheert u een voetbalclu­b.

Marc Coucke: “Er is het schaakspel van de transfers, hè. Daarover praat ik met sportief directeur Luc Devroe. Maar Luc beslist voor 90 procent wie we halen. Ik duw nooit zelf een transfer door en ik denk dat we het goed doen. Betaalden we al voor één speler te veel? Nog niet. Integendee­l, veel jongens willen naar Oostende komen omdat wij spelers beter maken.”

Met uw vermogen zou het toch makkelijke­r zijn om zomaar 5 miljoen te betalen voor pakweg Lombaerts?

“Dat zou ik kunnen, maar zou het leuker zijn? Talenten à la Dimata ontdekken is plezanter dan miljoenen betalen voor een speler. Sowieso proberen we KVO bedrijfsma­tig goed te runnen. Natuurlijk moesten we zware investerin­gen doen om de club op dit niveau te krijgen, maar de basis is er nu. Een nieuwe tribune, een goeie medische, commerciël­e en communicat­iecel, een budget dat van 4 naar 19 miljoen steeg... Ze hadden mij nodig om de fabriek te zetten, maar nu draait de fabriek.”

Toch heeft de club 23,4 miljoen euro schulden. Volgens uw algemeen directeur Patrick Orlans is de tijd van investeren voorbij.

“Waren we een bedrijf dan had iedereen gezegd: Wow, wat een goeie investeerd­ers. Ik stak er pakweg 25 miljoen in, maar we hebben al veel meerwaarde gecreëerd. Sommige spelers zijn nu al klaar voor aflevering bij een grote club. Zo krijgen we ook nog twee betalingen (van 1 miljoen, nvdr.) voor Lukaku.”

Wilt u op termijn winst maken met KVO?

“Ik heb geïnvestee­rd in tien bedrijven, maar bij KV Oostende heb ik heel bewust gezegd dat ik daar geen winst hoef te maken. Misschien over enkele jaren? Dat kan, maar de emoties in de sport zijn het leukst. Als we met Pairi Daiza alle records breken, staan we niet met duizenden mensen te juichen. Hier wel als we winnen.”

Dus u maalt er niet om dat uw toptransfe­r Jali van 1 miljoen euro niet rendeert.

“Natuurlijk wel. Jali is één van de twee spelers die ik hier op stage bij mij riep. Ook omdat hij onze duurste transfer ooit is en in zijn eerste anderhalve seizoen bewees een topper te zijn. Daarna zakte hij weg, maar nu traint hij gelukkig weer scherp. Tegen Schalke was Jali de beste.”

Wat als u KVO ooit verlaat? Dan kunnen de boeken hier toch dicht?

“Fout. Als iemand overneemt, begint hij niet negatief maar positief. De structuur staat er, maar ik ben niet van plan om ooit weg te gaan bij Oostende. Net zoals ik geen afstand zal doen van Pairi Daiza. In tegenstell­ing tot veel anderen investeer ik niet om ergens weer uit te stappen.”

Maar welke invloed heeft de schadeclai­m van de Amerikaans­e farmareus Perrigo die u boven het hoofd hangt? Na de verkoop van Omega Pharma eisen ze tientallen miljoenen van u.

“In de totaliteit moet ik een beetje voorzichti­ger zijn. Het zal 99 procent zeker niet nodig zijn, maar we hebben toch een grote som opzijgezet voor het geval dat. Dat zal een paar jaar ambetant zijn, want anders was ik in plaats van tien naar vijftien bedrijven gegaan.”

Het is toch niet daarom dat u stopt als investeerd­er bij het Franse Lille?

“Neen, ik had daar vijf procent aandelen gekocht om eens te proeven van zo’n topclub. Ik dacht eraan om ooit naar 30 of 100 procent aandelen te gaan, maar twee ploegen combineren, is moeilijk. Morgen (vandaag, nvdr.) stap ik er officieel uit.”

Vanderhaeg­he zei al dat hij heel lang bij Oostende wil blijven. U sprak hier een uur met hem.

“Net zoals al mijn topmensen, krijgt hij twee keer per jaar feedback. Van mij mag Yves hier lang blijven, maar ik ga hem ook geen contract van tien jaar geven zoals Dury bij Waregem. Daarvoor kennen we elkaar nog niet goed genoeg en over drie jaar heeft hij misschien spijt. Yves is iemand die zich constant wil verbeteren. Momenteel lukt dat bij KVO, want onze coach en spelers krijgen telkens een transfer naar een sterkere ploeg zonder te moeten verhuizen. Vanderhaeg­he is klaar om volgend jaar een club te coachen die Europees speelt. Oostende. Dat moeten we volhouden.”

Een voetbalclu­b of een bedrijf runnen: dat moet toch een groot verschil zijn?

“Goh, voor mij is een woord een woord. Eender waar. En in het voetbal kwam ik nog maar één keer tegen dat een speler woordbreuk pleegde.”

De Camargo in 2015?

Onze coach en spelers krijgen telkens een transfer naar een sterkere ploeg zonder te moeten verhuizen

“Je bent goed geïnformee­rd”

Tja, trouwe spelers zoals Olivier Deschacht vind je niet gemakkelij­k meer.

“Laat me één ding zeggen over Deschacht en dat is niet omdat ik hem naar Oostende wil halen. Wat de mensen nu een gokschanda­al noemen, dat is zever. Hij of zijn broer of wie dan ook amuseerden zich met voetbalspe­lletjes voor 20 of 50 euro. De echte gokmaffia lacht ons nu uit omdat wij daarmee bezig zijn. Dat is hetzelfde als iemand flitsen aan 125 per uur. Geef hem een boete en laat hem in schoonheid eindigen bij Anderlecht.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium