Het Belang van Limburg

De Egyptische Messi en een bejaarde doelman

SPELERSS OM IN DE GATEN TE HOUDEN

- Pieter VANLOMMEL

Vanaf Vanaf zaterdag zaterdag tot tot en en met met 5 5 februarif is Gabon voor even het kloppend voetbalhar­t van de wereld. Zestien landen bikkelen er om de Afrika Cup, het Afrikaanse tweejaarli­jkse landenkamp­ioenschap dat het laatst gewonnen werd door Ivoorkust. Tussen de 368 Afrikaanse spelers op het tornooi lopen een pak aardige voetballer­s. We zochten en vonden de tien die tot absolute smaakmaker­s kunnen uitgroeien.

1. Riyad Mahrez

(Algerije)

Mahrez was één van de drijvende krachten achter de verrassend­e titel van Leicester City in de Premier League. De technisch verfijnde Algerijn scoorde vorig seizoen 17 keer en gaf 11 assists. Dat leverde hem de titels Afrikaans Voetballer van het Jaar én van Speler van het Jaar in Engeland op. Nu wil de 25-jarige Mahrez ook onder bondscoach Georges Leekens met zijn land een prijs pakken.

2. Emmanuel Adebayor

(Togo)

Voor sommige spelers staat er op deze Afrika Cup meer op het spel dan enkel de eer van hun vaderland. Neem nu de Togolees Emmanuel Adebayor. De 32-jarige arige ex ex-spits spits van onder meer Arsenal,A Arsenal, RealReal Madrid en Tottenham nhham zit zit sinds sinds mei zonderdat hij club zonderen d wilw wil zich zich werkgever werkgevern­uopplaatse­n.nu Oneropnieu­w in de etalage e p plaatsen. Ondanks zit, krijgt Adebayorom de orra arm dekapiarmd­e bij bij kapiteinsb­and Togo.

3. Mohamed Salahla ah

(Egypte)

Met eene een reaantal recordaant­al dareaantal van zeven zeven eindzeges dzzeges trektal vo voor tEgypoorE Egypte de de 23ste keer naar de e Afrika Afrika Cup. De selectie ooogtoogt sterk, sterk, met acht spelers die e actief actief zijn zijn in Europa. De centralent­ralen as as wordt gevormd dooor door

Hull City-verdediger­ger Ahmed Elmohamady,anv Arsenal-middenveld­eren ASRodDie Mohamed Elneny en AS Roma-spits Mohameded Salah. Salah. Die laatste wordt ook weelwel ‘deEgyptidv­an

‘de Egyptische Messi’ genoemd md omwille omwille van zijn onberekenb­are re bewegingen bewegingen en verrassend­e dribbels. bbbels.

4. Essam El Hadaryda ary

(Egypte)

We blijven in Egypte.p te. Daar Daar kan kan doelman Essam El El Hadary Hadary het het leeftijdsr­ecord op de de e Afrika Afrika Cup Cup breken. De routiniern­ie er van van Wadi Wadi Degla viert zondag agg zijn zijn 44ste(!) 44ste(!) verjaardag. Indien hij in Gabon speeltijd krijgt van de Argentijns­e bondscoach Hector Cuper, verbreekt hij het record. Dat staat nu nog op naam van zijn landgenoot Hossam Hassan, die in 2006 op 39-jarige leeftijd nog actief was op de Afrika Cup.

5. Sadio Mané

(Senegal)

De 24-jarige Sadio Mané werd afgelopen zomer de duurste Afrikaanse voetballer ooit toen hij Southampto­n ruilde voor Liverpool. ‘The Reds’ hadden 41 miljoen euro veil voor de Senegalees. Het bleek geen weggegooid geld. Mané zit aan negen goals in de Premier League en bezorgt menig verdediger nachtmerri­es met zijn snelheid en korte draaibeweg­ingen.

6. Khama Billiat

(Zimbabwe)

De naam Khama Billiat doet wellicht geen belletje rinkelen. Ondanks goede prestaties bij zijn ZuidAfrika­anse club Mamelodi Sundowns staat de 26-jarige aanvaller nog niet op de radar van de Europese topclubs. Nochtans won Billiat al de Afrikaanse Champions League en is de gewezen ZuidAfrika­anse Voetballer van het Jaar van goudwaarde voor het nationale elftal. De hoop van de hele natie rust op zijn schouders.

7. Pierre-Emerick

Aubameyang (Gabon)

Geen speler op dit tornooi die zoveel druk moet torsen als PierreEmer­ick Aubameyang. De pijlsnelle topschutte­r van Borussia Dortmund zal voor gastland Gabon voor de doelpunten moeten zorgen. In principe mag dat geen probleem vormen. De man die om de haverklap van kapsel wisselt en er bizarre doelpunten­vieringen op nahoudt, zit in de Bundesliga immers aan een gemiddelde van bijna één goal per wedstrijd.

8. Farouk Miya

(Oeganda)

In mei vorig jaar tekende de jonge Farouk Miya een driejarig contract bij Standard. In het shirt van de Rouches heeft de jonge Oegandees het lastig om zijn stempel te drukken. Maar in zijn thuisland Oeganda is de aanvaller immens populair en daar zitten zijn vele interlandg­oals voor veel tussen. Als negentienj­arige trof hij al 13 keer raak in 23 interlands.

9. Franck Kessie

(Ivoorkust)

Het zou ons niet verbazen als Franck Kessie na deze Afrika Cup zijn club Atalanta inruilt voor een Europese topper. Zo hengelde Chelsea al achter de diensten van de 20-jarige Ivoriaanse middenveld­er. Kessie zit in de Serie A tot nu toe aan zes doelpunten in zestien wedstrijde­n en doet qua stijl aan Yaya Touré denken, uitgereken­d de man die gestopt is als internatio­nal.

10. Adama Traoré

(Mali)

Noteer de naam van Adama Traoré maar als de mogelijke verrassing van deze Afrika Cup. De 21-jarige middenveld­er van AS Monaco heeft nog maar bitter weinig ervaring op het hoogste niveau, maar zijn statistiek­en bij de jeugdteams doen het beste verhopen. Op het WK U20 van 2015 in Nieuw-Zeeland - waar Mali de derde plaats wegkaapte - werd hij dankzij zijn vier goals en drie assists uitgeroepe­n tot speler van het tornooi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium