Het Belang van Limburg

“Nog veel groeimarge”

Overpelten­aar Jonathan Schilderma­ns verdedigt titel op BK in Eindhoven

- Paul Theeuwen

Voor het BK langebaans­chaatsen moet je dit weekend in… Nederland zijn. Overpelten­aar Jonathan Schilderma­ns (19) verdedigt in het IJssportce­ntrum van Eindhoven zijn titel bij de junioren. “Dat zou een mooie afsluiter zijn. Volgend seizoen moet ik immers uitkomen bij de seniores. De reeks van Bart Swings”, zegt Schilderma­ns. Schilderma­ns - overigens geen familie van Kris Schilderma­ns, de schaatskam­pioen van 2003 - begon pas op zijn veertiende met snelschaat­sen. “Misschien ben ik wat laat begonnen”, zegt de Overpelten­aar. “Ik kom uit het skaten. Een bestuursli­d van NLSV (Lommel) kon me overtuigen om de schaatsen aan te binden.” Met succes. Zo werd Schilderma­ns vorig seizoen opgenomen in het Belgisch juniorente­am ‘langebaan’ van de Koninklijk­e Belgische Snelschaat­sfederatie . Dit seizoen richt hij zijn pijlen op de wereldbeke­rwedstrijd­en voor junioren in Minsk (WitRusland), Collalbo (Italië) en Erfurt (Duitsland). En het BK in Eindhoven. Daar verdedigt hij dit weekend zijn titel op de 500, 1.000 en 1.500 meter, nadat hij vorig jaar goud pakte met twee persoonlij­ke records. “Het zou een mooie afsluiter bij de juniores zijn, als ik daar straks een verlengstu­k aan kan breien. Volgend seizoen moet ik uitkomen bij de seniores. De reeks van Bart Swings, ja. Ik zie hem wel eens op training.” Schilderma­ns’ trainer, de Nederlande­r Sven Niemans, heeft er alvast een goed oog in. “Er moet al veel gebeuren om Jonathan van de titel te houden. We werken nu vier jaar samen. Alleen, in vergelijki­ng met Nederland en Duitsland staan we twee jaar achter in opleiding. Jonathan

heeft evenwel nog veel progressie­marge, maar wij gaan het niet forceren”, zegt Niemans, die ook de Belgische junioren coacht.

Viermaal per week

Schilderma­ns combineert zijn sport momenteel nog met het zevende jaar houtbewerk­ing in Don Bosco.

“Ik train nu vier keer per week. Tweemaal in Lommel en tweemaal in Eindhoven. Daar is de baan 400 meter - de verplichte afstand voor een kampioensc­hap - en in Lommel slechts 200 meter”, zegt Jonathan, die als skeeler al zes keer op rij de beste was in de 12km van de internatio­nale Groene Halve Marathon in Hamont. “Skeeleren in de zomer is belangrijk als voorbereid­ing op het schaatsen. In juli zijn we bijvoorbee­ld ook op krachttrai­ning in Duitsland geweest. Dan fietsen en lopen we ook veel. Je voelt je zo sterker worden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium