Het Belang van Limburg

“Je moet een beetje zot zijn”

KIM MEYLEMANS & NEL PAULISSEN GLIJDEN TEGEN 130 KM/U NAAR BENEDEN

- Jürgen SCHROOTEN

Tegen 130 km/u naar beneden glijden, terwijl ze 4G te verwerken krijgen. En dat in een bob of op een kleine slee. Op tv oogt het al indrukwekk­end, maar live zijn bobslee en skeleton nog een stuk straffer. Een ver-van-mijn-bedshow? Niet meteen. Dit weekend strijken de bobsleeërs en skeletoni voor het EK neer in Winterberg, op amper 280km van Hasselt. Onder hen twee Limburgse meisjes: de Neeroeters­e Kim Meylemans in het skeleton en de Schulense Nel Paulissen in de derde Belgische bob. Vooraleer beide dames de Eis Arena betreden, slaan ze ons eerst nog met straf cijfermate­riaal rond de oren.

SNELHEID

Winterberg is niet de snelste baan ter wereld, die eer is weggelegd voor het Canadese Whistler. Maar ook in de Eis Arena wordt er serieus gevlamd. Meylemans: “In het skeleton komen we hier toch in de buurt van 130 km/u. Whistler is het snelste. Daar scheuren we aan 140 km/u over de baan.” Paulissen: “In een bob gaat het nog een stukje sneller. Logisch, door het gewicht van de slee ontwikkel je nog meer snelheid. In Winterberg geraken we aan 135 km/u, in Whistler flirten we zelfs met 150 km/u. Dat geeft wel kriebels.”

G-KRACHT

In hun weg naar beneden krijgen de skeletoni en bobsleeërs heel wat G-krachten te verwerken. Evenveel als F1-piloten. Paulissen: “In de bob beginnen die G-krachten vooral vanaf bocht 9 serieus op je lichaam te werken. Met als orgelpunt bocht 14, daar wordt je hoofd helemaal naar beneden gezogen, of je nu wil of niet.” Meylemans: “Bocht 11 is ook een vieze. Net alsof je op een muur afstormt en dan plots moet draaien. Daar zitten we aan 4G. Koploper is opnieuw Whistler, waar we 5G moeten verwerken. Eigenlijk moet je een beetje zot zijn (lacht).”

PRIJZENGEL­D

levert een Europese titel dit weekend op? Daarover kunnen we kort zijn: het prijzengel­d bedraagt welgeteld... nul euro. Paulissen: “EK, WB-manches... Allemaal zonder prijzengel­d. Er is alleen een prijzenpot voor de eindstand van de Wereldbeke­r.” Kim MEYLEMANS

Skeleton Meylemans: “Voor de winnaar van die Wereldbeke­r ligt er 10.000 euro klaar. Ik was vorig jaar tiende, maar heb geen eurocent gezien. Gelukkig zit ik in het Be Gold-project van het BOIC en Sport Vlaanderen. Dankzij die financiële steun kan ik mijn verplaatsi­ngen, coach en materiaal betalen.”

CRASHES

probeert ze zoveel als mogelijk te vermijden, maar crashes maken ook deel uit van de sport. Paulissen weet er alles van.

Paulissen: “Zeven keer al dit seizoen (zucht), waarvan één keer in een wedstrijd. Gelukkig kunnen wij ons wegstoppen in de bob, waardoor de averij beperkt bleef.” Meylemans: “Ik ging er dit seizoen in Whistler af. Het was de eerste keer ooit dat ik mijn slee moest los laten. Dat heeft me toch wel wat onzeker gemaakt.”

BOCHTEN

De baan in Winterberg telt 15 bochten. Meest opvallende bocht is nummer 7, oftwel de Kreisel (de draaitol), die bijna 360 graden is. Meylemans: “Bocht 0 is een ambetante. Door het minste foutje kan je veel snelheid, die je in de start ontwikkeld­e, verliezen. De Kreisel is ook aartsmoeil­ijk, omdat je heel veel drukpunten krijgt. Je moet drie keer bijsturen. Qua timing is dat heel moeilijk.” Paulissen: “Ik vind de Kreisel nog meevallen. Wij hebben vooral moeite met bocht 9. Die heeft een Nel PAULISSEN

Bobslee erg vreemde vorm, goed te nemen.”

VORIG JAAR

is

moeilijk Vorig seizoen vond het EK in Sankt-Moritz plaats. Meylemans werd toen ontgoochel­end 14de, Paulissen mooi 10de.

Paulissen: “Die tiende plek was toen heel mooi aangezien An en ik amper ervaring hadden op die baan. Dit jaar staan er een pak meer teams aan de start. Toch hoop ik met Lien De Decker ook op de top 10.” Meylemans: “Hoewel mijn seizoen tot nog toe tegenviel, mik ik nu toch weer op de top 10. Weet je, beter nu al die problemen, dan over een jaar op de Spelen. Nu kan ik er nog iets uit leren.”

In Whistler flirten de toppers met een snelheid van 150 km/u

PRIJSKAART­JE

Skeleton en vooral bobslee zijn enorm dure sporten. Zonder de steun van de federatie en sponsors is het onbegonnen werk. Meylemans: “Mijn slee, een Scheider, kost 5.000 euro. Het is één van de goedkoopst­e sleeën in het hele deelnemers­veld. De duurste slee is een Bromley, daar moet je 15.000 euro voor neerdokken.”

Paulissen: “Daar hebben wij nog niks voor. Aan de Belgische bobsleeën, BTC’s, hangt een prijskaart­je van 40.000 euro, per stuk. Maar er zijn er ook van Ferrari en BMW. Die kosten maar eventjes 80.000 euro.”

TEMPERATUU­R

De temperatuu­r in Winterberg zit momenteel net onder het vriespunt. En dat zint de Limburgse meisjes wel. Meylemans: “Ik heb het liever niet te koud. Onlangs in Lake Placid was het -35. Dat was niet te doen. Toen ik aan de finish kwam, waren mijn handen gewoon vastgevror­en aan mijn slee.”

Paulissen: “Volgende week in Sankt Moritz voorspelle­n ze ook -23. Vind ik niets aan. En wij hebben nog wat beschuttin­g in onze bob.”

 ?? FOTO AFP ?? Kim Meylemans.
FOTO AFP Kim Meylemans.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium