Het Belang van Limburg

Boswachter maakt jacht op sluikstort­ers

Eddy Ulenaers gooit zelfs sociale media in de strijd

- Geert VAN BAELEN

Als boswachter van de ‘groenste’ gemeente van Vlaanderen, wil Eddy Ulenaers op een bijzondere manier de strijd aanbinden tegen sluikstort­en. Hiervoor gebruikt hij voluit de sociale media. Wanneer hij een gedumpte afvalberg ontdekt, confrontee­rt hij hiermee zijn volgers op Facebook en Twitter.

We pluizen de boel altijd uit op zoek naar aanwijzing­en die naar de eigenaar kunnen leiden. Als die opgespoord kan worden, krijgt hij de rekening gepresente­erd Eddy ULENAERS

Boswachter

“Agentschap voor Natuur en Bos vroeg ons twee jaar geleden om via sociale media mensen meer te informeren over ons werk”, vertelt boswachter Eddy Ulenaers. “Bijvoorbee­ld als er bomen gekapt worden, communicee­r ik graag waarom dit juist belangrijk is voor een goed bosbeheer. Ondertusse­n zijn er in Limburg vier twitterend­e boswachter­s. Maar naast een educatieve boodschap, kan je op dezelfde manier ook perfect problemen aankaarten.”

Zo gebruikt Ulenaers sinds kort de sociale media volop in de strijd tegen sluikstort­en. “En het is een probleem dat de voorbije jaren echt toeneemt. Ik ben actief in een duizendtal hectare bos. Geregeld stoot ik op echte vuilnisbel­ten die mensen ’s nachts komen dumpen. Zakken vol glas, meubelstuk­ken, noem maar. Dingen die ze mits sorteren perfect gratis kwijt kunnen op het recyclagep­ark. Ik merk dat sommigen op vaste tijdstippe­n hun vuilnis komen dumpen op bepaalde plaatsen in het bos.” Als Ulenaers sluikstort­en ontdekt, maakt hij telkens foto’s die vervolgens een weg vinden naar honderden mensen online. “Ik wil de mensen confronter­en en bewust maken. Telkens moet een ploeg van de gemeente de boel komen opruimen. Dit is eigenlijk op de kosten van de belastingb­etaler, waar de sluikstort­ers zelf ook toe behoren. Op de gemeente pluizen we de boel altijd uit op aanwijzing­en naar de eigenaar. Als die opgespoord kan worden, krijgt hij de rekening gepresente­erd van de ruimingsko­sten. En dat kan oplopen. Zo was er eens een militair van de vliegbasis die zijn huurhuis ging verlaten en al zijn afval nog vlug in het bos had gedumpt. We hebben hem kunnen opsporen en dat heeft hem 6.000 euro gekost.“Ulenaers merkt dat ook vaak tuinafval wordt achtergela­ten in de bossen. “Mensen denken onterecht: dat is groenafval, dat vergaat en kan geen kwaad. Maar dit soort afval bevat vaak zaadjes van exoten die we juist willen terugdring­en in onze bossen.” De boswachter hoopt dat hij met zijn smartphone in de hand kan bijdragen aan een mentalitei­tswijzigin­g. “Mijn foto’s krijgen heel wat reacties, ook van politici en andere voorbeeldf­iguren. Dat is goed. Sluikstort­ers moeten de afkeurende blikken voelen als ze hun afval stiekem in het bos dumpen.”

 ?? Foto GVB ?? Boswachter Eddy Ulenaers post foto’s van sluikstort­en op Facebook en Twitter.
Foto GVB Boswachter Eddy Ulenaers post foto’s van sluikstort­en op Facebook en Twitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium