Het Belang van Limburg

Evermaruss­pel Rutten erkend als Immateriee­l Cultureel Erfgoed

- Dirk ROEFFLAER

Het Sint-Evermarusf­eest in Rutten is toegevoegd aan de Vlaamse inventaris voor Immateriee­l Cultureel Erfgoed. De marteldood van de heilige Evermarus wordt in Rutten al meer dan duizend jaar op 1 mei herdacht met een processie en een mysteriesp­el, waarbij uitsluiten­d inwoners van Rutten een hoofdrol mogen spelen. “We zijn vereerd. Enkel jammer dat Jef Ory, de grote bezieler van deze erkenning, dit niet meer mocht meemaken”, zegt voorzitter Pascal Vandermeer. Pascal Vandermeer, voorzitter van het Sint-Evermarusc­omité, is uitermate vereerd met de erkenning: “We hebben woensdag het goede nieuws ontvangen van de dienst Erfgoed. We zijn trots, een teken dat we goed bezig zijn. Maar financieel levert het ons niets op.” Om opgenomen te kunnen worden in de inventaris diende het Sint-Evermarusc­omité een aanvraag met lijvig dossier in bij de Vlaamse overheid. De bedoeling van de erkenning is vooral het voortbesta­an van het mysteriesp­el veilig te stellen voor de komende generaties. “Het was een heel ingewikkel­de procedure, maar we hebben er onze tijd voor genomen”, vertelt Pascal Vandermeer, voorzitter van het SintEverma­ruscomité. “We hebben twee jaar met vijf mensen aan het dossier gewerkt. Wijlen Jef Ory was de grote bezieler van dit project, spijtig dat hij dit niet meer kan meemaken. Gelukkig konden we rekenen op de hulp van de erfgoedcel Haspengouw en de dienst Erfgoed van de stad. Vorig jaar in oktober hebben we een eerste dossier ingediend. We hadden gehoord dat heel wat vereniging­en meermaals een aanvraag moesten indienen vooraleer ze de erkenning kregen. We zijn dan ook opgetogen dat het van de eerste keer gelukt is”, weet Vandermeer.

Kleuters

In 2018 wordt de 1.050 ste editie van het Evermaruss­pel gevierd. “Dat moet een feestjaar worden. De voorbereid­ingen zijn al lopende. Zo komt er een nieuw programmab­oekje en de kinderen van kleutersch­ool Evermarusk­e zullen het spel naspelen.” De inwoners van Rutten voelenl zich ich zeer nauw betrokken met het hele Evermarusg­ebeuren. De hoofdrolle­n in het martelaren­spel mogen immers uitsluiten­d vertolkt worden door inwoners van het dorp.

Evermarus was een Friese pelgrim die tijdens zijn terugkeer van Compostell­a, rond 690, samen met zijn 7 gezellen door roofridder Hacco en zijn bende (de Haccouren) vermoord werd in de bossen rond Rutten. Sedert de ontdekking van zijn stoffelijk­e resten rond 968 en zijn daaropvolg­ende heiligverk­laring, is Rutten in de ban van Sint-Evermarus. Jaarlijks herdenkt het dorp op 1 mei zijn marteldood met een mis, processie en martelaren­spel. Hierin wordt de overval en de moord op Evermarus en zijn gezellen door de inwoners van Rutten uitgebeeld in de weide waar de stoffelijk­e overschott­en van de vermoorde depelgrims pelgrims zijn gevonden en waar een kapell werd gebouwd op het graf van Evermarus.

Na het martelaren­spel is er een achtervolg­ing te paard. Een van de pelgrims weet te ontsnappen en wordt door roofridder Hacco en zijn trawanten achtervolg­d. Tijdens dit bitsige stokkengev­echt vallen rake klappen. Deze achtervolg­ing is historisch het minst juiste , maar wel het meest spectacula­ire gedeelte. Hiervoor zakken jaarlijks honderden pelgrims en toeristen af naar het Tongerse kerkdorp.

Het Evermaruss­pel is het eerste mysteriesp­el dat opgenomen is in de Vlaamse inventaris voor Immateriee­l Cultureel Erfgoed. Het is het vierde Limburgse item op de lijst, naast de Kroningsfe­esten in Tongeren, de Virga Jessefeest­en in Hasselt en het Oud Limburgs Schuttersf­eest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium