Het Belang van Limburg

Genkenaar is beste cavasommel­ier van België

Koen Claes neemt eind dit jaar deel aan internatio­nale wedstrijd in Spanje

- Chris NELIS

Koen Claes is verkozen tot beste cavasommel­ier van ons land. De wedstrijd werd georganise­erd door ‘Consejo Regulador del Cava’, zeg maar de Spaanse beroepsver­eniging van cavaproduc­enten. De Genkenaar zal eind dit jaar deelnemen aan de internatio­nale finale in Spanje, waar gezocht wordt naar de beste cavasommel­ier van de wereld. “Gehoopt ja, verwacht neen”, zegt Koen Claes, die met zijn zaak Wineplus in Genk gespeciali­seerd is in wijnen en geestrijke dranken. Dat in België een wedstrijd georganise­erd wordt voor de beste cavasommel­ier van ons land is niet helemaal verrassend. België is volgens Claes immers de grootste importeur van cava. “Wij drinken in ons land jaarlijks zo’n dertig miljoen flessen cava van de in totaal 250 miljoen geproducee­rde flessen”, zegt Claes. “We zijn dus een belangrijk land voor de producente­n in Spanje. In totaal hebben zo’n vijftien mensen deelgenome­n aan de wedstrijd in België. Daartoe behoren niet alleen sommeliers, maar ook wijnhandel­aars en horecaspec­ialisten. Kortom, alleen maar mensen die profession­eel met wijnen, en in het bijzonder met cava, bezig zijn.” Alle deelnemers konden eerst een ‘masterklas’ bijwonen. “Die wordt als introducti­e verzorgd door een hoogstaand­e specialist”, Koen CLAES

Wineplus gaat Claes verder. “Daarna volgden de proeven. In een eerste deel waren dat schrifteli­jke. Daarbij ging het vooral om de technische kennis van het product. Er werd ook gevraagd naar welke cava het best bij welk streekgere­cht past. Ook dat vergt een inhoudelij­ke kennis. In een tweede ronde volgde de blindtest. We moesten er niet alleen in slagen een juiste omschrijvi­ng te geven, we moesten er ook de dominante druivensoo­rt uithalen. Cava bestaat uit meerdere druivensoo­rten en die zijn voor een groot stuk smaakbepal­end.”

Internatio­naal

Claes kreeg de meeste punten en werd zo uitgeroepe­n tot beste cavasommel­ier van België van 2017. “Voor mij is dit vooral een bevestigin­g dat ik op het juiste spoor zit. Ik ben niet iemand die zich louter concentree­rt op cava. Het maakt wel deel uit van mijn gamma. Waarom ze in België ze verzot zijn op cava? Ik denk dat je dan vooral naar de prijs moet kijken. Tot vijftien euro gaan de mensen graag voor een cava. Voor een prijs daarboven kunnen ze ook al een fles champagne kopen. Die heeft een streepje voor qua charisma. Nochtans zijn cava’s fris en fruitig. Ze worden ze op dezelfde manier gefabricee­rd als champagne en hebben ze een hoogstaand­e kwaliteit.”

Claes gaat in zijn zaak het accent nu meer leggen op cava. “Je wordt na het behalen van zo’n titel beschouwd als specialist. Dan moet je daarvoor ook wat meer in de aanbieding hebben.” Eind dit jaar gaat Claes naar Spanje om mee te dingen naar de internatio­nale titel.

België is de grootste importeur van cava. Wij drinken in ons land jaarlijks zo’n dertig miljoen flessen

 ?? Foto CN ?? Koen Claes: “Voor mij is deze titel een bevestigin­g dat ik op het juiste spoor zit.”
Foto CN Koen Claes: “Voor mij is deze titel een bevestigin­g dat ik op het juiste spoor zit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium