Het Belang van Limburg

“Een goedkope vorm van successiep­lanning”

- Kizzy VAN HORNE

HASSELT - Schenken van onroerend goed is enorm populair. In de eerste tien maanden van vorig jaar werd voor 2,3 miljard euro aan vastgoed geschonken in Vlaanderen. In het totaal zijn in die periode 15.342 akten bij de notaris verleden, 1,5 keer zoveel als in 2015. Dat blijkt uit cijfers van Notaris.be. De popularite­it is te danken aan de belastings­verlaging. Maar wat zijn nu de voordelen van een schenking?

Nooit eerder gebeurden er zoveel schenkinge­n in Vlaanderen. Vooral het schenken van onroerend goed, zoals woningen, appartemen­ten, gronden en garages steeg door een belastings­verlaging in 2015 in popularite­it. De kosten verbonden aan een schenking zijn goedkoper dan de successier­echten die betaald worden na een erfenis. En dat is meteen een belangrijk­e reden om te schenken.

Voordelen

“Mensen schenken vooral omwille van de fiscalitei­t”, zegt notaris Bart Van Opstal, woordvoerd­er van de koepelorga­nisatie Notaris. “Het is goedkoper om te schenken dan later erfbelasti­ng te betalen. Wij krijgen er als notaris dan ook zeer veel vragen over. Door de goedkopere schenkbela­sting heb je de mogelijkhe­id om aan je kinderen te schenken aan 3 procent, terwijl de erfbelasti­ng later kan oplopen tot 27 procent.” Het tarief van 3 procent geldt voor een bedrag tot 150.000 euro. Van

Bij een schenkingh­enking is de erfenis geregeldre­geld en voorkom jee familieruz­ies

Bart Van Opstal

Opstal: “Schenk je met twee ouders aan twee kinderen, dan is er bijvoorbee­ld al sprake van vier schenkinge­n. Zo kan je dan vier keer 150.000 euro of vastgoed ter waarde van 600.000 euro schenken aan 3 procent belasting. Je kan onroerend goed bovendien in schijven schenken. Je moet wel telkens drie jaar wachten, anders kan je niet van het laagste tarief genieten.” Daarnaast moet uiteraard rekening gehouden worden met andere kosten, zoals het ereloon van de notaris en de dossierkos­ten. Die zijn in regel voor rekening van de begiftigde. Een schenking van vastgoed kan enkel via notariële akte die geregistre­erd moet worden.

Een ander voordeel is dat de erfenis geregeld wordt voor je sterft en zo familieruz­ies kan voorkomen. Van Opstal:

“We zien een mentalitei­tswijzigin­g. Terwijl vroeger snel gedacht werd van ‘dat ze het maar oplossen

na mijn dood’, zien we nu dat het voor vele mensen een geruststel­ling is dat de erfenis goed geregeld is. Het is een belangrijk­e vorm van successiep­lanning. Wat niet wil zeggen dat je zomaar kan doen wat je wil. Je kan niet een eigendom aan één kind schenken als je drie kinderen hebt. Je moet rekening houden met de gelijkheid van erfgenamen, en ook met het wettelijk beschikbaa­r deel. Als ouder beschik je slechts over een beperkt deel van de bezittinge­n.”

Wie een vastgoedsc­henking van meer dan 150.000 euro binnen de vijf jaar renoveert, kan bovendien ook nog rekenen op goedkopere schenkings­rechten. Van Opstal: “De nieuwe regelgevin­g over de onroerende schenkinge­n beloont begiftigde­n die de gekregen woning renoveren. Zo worden heel wat oudere panden meteen een

stuk energievri­endelijker.”

Valkuilen

Elke situatie is anders, daarom is het goed om een notaris om advies te vragen. “Wanneer iemand zijn enige woning wil schenken, raden we aan voorzichti­g te zijn. Meestal vormt de woning een onderdeel van de spaarpot die je later mogelijk nog nodig kan hebben. Sowieso bouwen we een woongarant­ie in dat je na schenking levenslang kan blijven wonen. Helaas kan je de woning niet meer verkopen om een verblijf in een woonzorgce­ntrum te betalen of een verhuizing naar een servicefla­t.”

Niet enkel voor de schenker zijn er valkuilen, ook voor de begiftigde kan het een vergiftigd geschenk worden. “De schenking kan fiscale gevolgen hebben. Zo kan je een stuk van de woonbonus verliezen, omdat je eigenaar wordt van meerdere woningen. Laat je daarom eerst goed adviseren.”

 ??  ?? Je kunt onroerend goed aan je kinderen schenken aan 3%, terwijl de erfbelasti­ng later kan oplopen tot 27%. Foto Shuttersto­ck
Je kunt onroerend goed aan je kinderen schenken aan 3%, terwijl de erfbelasti­ng later kan oplopen tot 27%. Foto Shuttersto­ck
 ?? FOTO JANJAN CAUDRON CAUDRON ??
FOTO JANJAN CAUDRON CAUDRON

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium