Het Belang van Limburg

Bereken zelf uw nalatensch­ap online

-

HASSELT - Slechts weinig Belgen hebben kennis van het erfrecht. Om iedereen beter te informeren en te sensibilis­eren startte Wikifin.be met een online erfenissim­ulator.

Gezinnen kunnen voortaan op een zeer eenvoudige manier nagaan hoe hun nalatensch­ap verdeeld wordt onder de erfgenamen en hoeveel successier­echten betaald moeten worden. Wikifin. het programma financiële educatie van de overheid, zette samen met de Belgische vereniging van notarissen een simulator online. De gratis simulator geeft betrouwbar­e en neutrale informatie over de overgrote meerderhei­d van mogelijke erfenissen.

Eenvoudig

“De simulator kan verschille­nde wettelijke stelsels simuleren, van gehuwd, wettelijk samenwonen­d tot nieuw-samengeste­lde gezinnen en simuleert de nalatensch­ap voor kinderen, kleinkinde­ren, broers, zussen. De simulator werkt zeer eenvoudig”, zegt woordvoerd­er Jim Lannoo. “Alles start met het opstellen van de stamboom en een inventaris van de bezittinge­n en schulden.” “Wat je daarna krijgt, is een overzicht van uw totale vermogen, wie wat krijgt en hoeveel de successier­echten bedragen. Uit onderzoek blijkt dat te weinig Belgen kennis hebben van het erfrecht, dus dit wordt allemaal in mensentaal en schematisc­h voorgestel­d, zodat iedereen het begrijpt. Op deze manier willen we vooral iedereen beter informeren over wat er gebeurt met de nalatensch­ap.” En dat er nood aan is, bewijst het bezoekersa­antal voor de simulator. “Tijdens het lancerings­weekend werden maar liefst 90.000 simulaties uitgevoerd.”

Wikifin.be bevat nog -meer financiële informatie opgebouwd rond levensmome­nten, zoals studeren, werken, wonen, kinderen krijgen. “Behalve de erfenissim­ulator geven we meer uitleg en antwoorden op heel wat vragen rond nalatensch­ap en erven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium