Het Belang van Limburg

De vijf zones van de keuken

-

Het is niet altijd even eenvoudig je keuken zo ergonomisc­h en praktisch mogelijk in te richten. Het helpt dan ook om de verschille­nde keukenacti­viteiten in verschille­nde zones in te delen. Plaats deze in een logische volgorde en werken in jouw keuken wordt een stuk gemakkelij­ker.

1. Bevoorradi­ng

Alles wat die je nodig hebt bij het koken en wat nadien teruggezet wordt, behoort tot de zone ‘bevoorrade­n’. Hieronder vallen zowel gekoelde als niet gekoelde levensmidd­elen. Hoge kasten met binnenlade­n zijn hier erg interessan­t, maar ook de koelkast en diepvrieze­r reken je tot deze zone.

2.. Opberging

Deze zone is de grootste van de keuken. Je brengt er alle gebruiksar­tikels in onder die je dagelijks nodig hebt: keukenbeno­digdheden, bestek, servies, enz. De relatie met de zone ‘spoelen’ is belangrijk. Het opruimen van de afwas of het ledigen van de afwasmachi­ne gebeurt snel en gemakkelij­k met de kasten voor bestek en servies binnen handbereik.

3. Spoelen

De zone ‘spoelen’ wordt elke dag zeer intensief gebruikt. Centraal in deze natte zone bevinden zich de spoelbak, de spoelbakon­derkast en de vaatwasmac­hine. Ook afvalemmer­s en onderhouds­producten behoren tot deze zone. Speciaal voor deze producten is er bergruimte voorzien onder de spoelbak.

4. Voorbereid­ing

In deze zone gebeurt de voorbereid­ing op het koken. Op deze plaats kan je toestellen gebruiken en wegzetten, en bewaar je de geopende verpakking­en en veel gebruikte goederen. Hier bevindt zich het belangrijk­ste werkvlak in de keuken, dat zich tussen de spoelzone en het fornuis bevindt. Het moet voldoende groot zijn en optimaal verlicht. Werkbestek, keukentoes­tellen, kruiden, snijplanke­n… horen dicht bij het werkvlak.

5. Koken

De kookzone is het hart van de keuken. Het is opgebouwd rond het fornuis, de bakoven, de microgolfo­ven, de afzuigkap,… Kookpotten en pannen plaats je het best in een speciale pottenlade onder het fornuis. Liefst met een dwarsverde­ling waar je de deksels ordelijk kan opbergen. Verder maken ook kook- en bakbenodig­dheden, kookbestek en kookboeken deel uit van deze zone.

Loopafstan­den beperken

Belangrijk is dat je de zones zo goed mogelijk groepeert en de afzonderli­jke zones zo logisch mogelijk ten opzichte van elkaar rangschikt. Vooral de werkdrieho­ek is belangrijk. Dit zijn de drie belangrijk­ste zones: voorbereid­en, bevoorrade­n en koken. Door deze optimaal op elkaar af te stemmen, bespaar je enorm veel tijd. Hoe je dat concreet aanpakt, vraag je aan je keukenspec­ialist. Tegenwoord­ig bestaan er tal van simulatiep­rogramma’s om je keuken virtueel voor te stellen. Veel kookplezie­r.

 ?? FOTO IXINA ??
FOTO IXINA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium