Het Belang van Limburg

Hoe de ruimte optimaal gebruiken

De kleine keuken

-

In een kleine keuken komt het erop aan om elke beschikbar­e centimeter optimaal te benutten. Met deze 14 tips in je achterhoof­d wordt jouw keuken een compacte én praktische keuken waarin je alles krijgt opgeborgen.

De beschikbar­e ruimte bepaalt de vorm en grootte van je keuken. Bekijk tijdens het eerste gesprek met je keukenspec­ialist een gedetaille­erd plan van de ruimte met de afmetingen, de plaats van ramen en deuren, de aansluitin­gen van water, elektricit­eit en gas en de plaats en grootte van andere opbergruim­tes in huis.

Stel een gebruikers­profiel op. Uit hoeveel personen bestaat je gezin? Is de belangrijk­ste gebruiker links- of rechtshand­ig? Gebruik je de keuken ook als eetruimte?

Heb je weinig ruimte, dan moet je die zo goed mogelijk gebruiken. Denk op voorhand na wat je waar wil plaatsen. Met de nodige creativite­it maak je van je kleine keuken een praktische ruimte.

Bergruimte is essentieel. Heb je te weinig ruimte voor kasten? Overweeg dan een centraal keukeneila­nd dat je van overal gemakkelij­k kan bereiken. Maak op voorhand een inventaris van wat je allemaal in de keuken wil opbergen.

Eet je graag in de keuken, maar past een tafel er niet in? Kies dan voor een klaptafel of toog in het verlegde van het aanrecht. Krukken nemen minder plaats in dan stoelen.

Met de juiste verlichtin­g en kleuren creëer je een ruimer gevoel. Heldere, lichte tinten vergroten de ruimte. Ook glansverf creeert door het reflectere­nde effect een vergrotend­e indruk.

In een kleine keuken kies je voor compacte apparaten. Er zijn tal van fabrikante­n die met hun aanbod inspelen op deze tendens.

Laat je kasten doorlopen tot het plafond. Bovenaan berg je spullen op die je niet vaak gebruikt.

Benut de binnenkant van je kastdeuren. Je kan er rekjes aan ophangen voor bijvoorbee­ld kruiden, sponsjes, zeep,… Dit houdt wel in dat je de kasten niet volledig kan vullen.

Kies voor een open keuken. Dit schept een ruimer gevoel.

Bestaat je keuken uit een lange smalle ruimte? Dan kies je voor een I-keuken of een dubbelwand­ige keuken. Die tweede is ergonomisc­h interessan­ter en ideaal voor als je een raam en deur tegenover elkaar hebt.

Een mobiele keukentrol­ley is een handige extra werkruimte. Plus, je kan hem gebruiken als extra opbergruim­te.

Verschille­nde keukenfabr­ikanten voorzien afdruiprek­jes en snijplanke­n die je over de spoelbak kan plaatsen. Zo creëer je meteen extra werkruimte. Vooral interessan­t als je over een dubbele spoelbak beschikt.

Hoeken zijn geen verloren ruimte. Er zijn verschille­nde oplossinge­n om deze ruimte toch te benutten. Een draaicarro­usel bijvoorbee­ld. Of hoekkastla­den.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium