Het Belang van Limburg

“Wil er iemand een eitje gekookt in urine?”

- Tom DE LEUR

BRUSSEL - Tom Waes (48) die een eitje eet dat gekookt is in de urine van Chinese jongens: je zou denken dat het niet gekker wordt in het derde seizoen van zijn Eén-programma ‘Reizen Waes’. Toch wel: Waes speelde een partij squash met de president van het door ebola geteisterd­e Sierra Leone en ontdekte de voordelen van de kogelvrije sofa in de VS.

Vooruit dan maar, dacht Tom Waes toen hij China aankruiste voor het derde seizoen van ‘Reizen Waes’. “Ik had het niet voor de Chinezen”, zei Waes, “ik vond het een heel raar volk.” Maar toen China eenmaal op de lijst stond, liet Waes een ambitieuze route in elkaar steken: zesduizend kilometer van de oostkust van Sjanghai naar de andere kant van het land.

De drie weken durende reis werd dan ook in een dubbele aflevering gegoten. Meest opmerkelij­ke moment: Waes die in de stad Dongyang ‘virgin boy eggs’ ging eten, eitjes die gekookt worden in de urine van kleine jongetjes. “Ze eten dat daar bij wijze van jaarlijkse traditie in de lente, maar in andere steden wordt het gewoon ook tegen pijntjes en verstuikin­gen gebruikt. Die dame wou die eieren eerst binnen koken, maar we konden gelukkig naar een kleine binnenkoer omdat er binnen te weinig licht was: die urine stonk echt heel erg. Ik heb dat ei gegeten en het smaakt ook echt naar urine. Dat verbaasde me niet: als je met Pasen een ei in blauw water kookt, is het wit van het ei blauw omdat de schaal poreus is. Ik heb cameraman Jef en geluidsman Pascal ook laten proeven. Ze wilden aanvankeli­jk niet, maar ik heb aangedrong­en: als jullie met mij cocktails kunnen drinken, dan kan er nog wel een eitje bij.” (lacht)

Reizen Waes’, vanaf 29 januari op Eén.

Mijn geluids- en cameraman wilden eerst niet, maar ik heb aangedrong­en: als jullie met mij cocktails drinken, dan kan er nog wel een eitje bij

Tom WAES Gekker dan dit wordt het niet in het derde seizoen van ‘Reizen Waes’

 ?? FOTO FILIP DE SMET ??
FOTO FILIP DE SMET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium