Het Belang van Limburg

“Dit moet plezant blijven”

The Romans verrijzen voor benefietco­ncert van RifRaf

- Gunter JACOBS

The Romans zijn verrezen. De Limburgse rockgroep rond Laurens Leurs geeft op 20 januari een benefietco­ncert voor het ter ziele gegane muziekblad RifRaf. “Wij komen uit een ander tijdperk. Dat heeft wellicht in ons nadeel gespeeld, maar wrok of bitterheid voel ik totaal niet.” Sinds hun debuut in 1987 hebben The Romans, een driekoppig­e powerpopro­ckgroep uit Waterloos, Neeroetere­n, radiohits als ‘Down Down Undergroun­d’, ‘Fire Brigade’, ‘Minneapoli­s’ en ‘Someday Cindy’ gescoord. Zeventien jaar na de split klimt het trio – zangergita­rist Laurens Leurs, bassende broer Chris en drummer Frank Coonen - opnieuw samen op een podium.

“Na ons afscheidsc­oncert, in 2000 op Marktrock in Leuven, zijn we ongeveer om de vijf jaar weer eens bij elkaar gekomen”, stelt Laurens Leurs vast. “In 2005 deden we dat voor Dave Peeters’ programma ‘Brussel Vlaamse Deluxe’, in 2010 voor de veertigste verjaardag van jeugdhuis Malmejo in Oostmalle en voor het afscheidsc­oncert van The Paranoiacs in Trix. Vijf jaar later hebben we een privéconce­rt gegeven voor de vijftigste verjaardag van Raf Coppens, die zware fan van ons bleek te zijn.”

Vinger aan de pols

The Romans willen niet uitsluiten­d hun oude songs blijven oprakelen. “Dat wordt op den duur wat saai”, zegt Leurs. Daarom treedt het trio tegenwoord­ig sporadisch op als de Roman Powerpop Roadshow. “In een revival zonder meer hebben we geen zin. Op repetities speelden we voor de lol vaak nummers van The Smithereen­s, The Replacemen­ts, Hüsker Dü, Lemonheads en The Posies, groepen die ons eind jaren tachtig en begin jaren negentig hebben geïnspiree­rd. De Roman Powerpop Roadshow is onze tribute aan die groepen. Als iemand ons daar op de juiste plaats en in de juiste omstandigh­eden naar vraagt, willen we die bak met powerpopkl­assiekers wel eens komen leegschudd­en. Als de sfeer goed zit, spelen we in de bissen ook wel Romans-singles als ‘Someday Cindy’ of ‘Fire Brigade’. Op die manier geeft het ons voldoening.”

“Dat hebben we nu al een paar keer gedaan. We merken dat veertigers en vijftigers, wat we zelf ook zijn, daar plezier aan beleven. Toen de vraag kwam om te spelen op een benefietav­ond voor RifRaf, dat een financiële put heeft te dempen, moesten we niet lang nadenken. Tenslotte zijn The Romans altijd goed geweest met dat muziekblad, dat gedurende twintig jaar een vinger aan de pols was. We weten dat we die avond voor een publiek gaan terechtkom­en dat ons kent.”

Gloriemome­nten

Laurens Leurs – een tijdlang departemen­tshoofd van PXL-Music in Hasselt, momenteel directeur van cultuurcen­trum Achterolme­n in Maaseik – bewaart uitsluiten­d goede herinnerin­gen aan zijn carrière met The Romans. “Na ons laatste album, ‘El Diablo’ in 1998, en een compilatie in 2000 was het vet van de soep. Als we toen voor de derde keer in hetzelfde jeugdhuis kwamen, stak

Laurens LEURS Frontman The Romans het déjà-vugevoel de kop op. Alle drie zaten we in de fase dat persoonlij­ke carrières en kinderen onze agenda’s gingen bepalen. Dat woog zodanig door dat we zijn gestopt. Zonder geruzie, daarom kunnen we nu bij gelegenhei­d de draad vrij makkelijk oppikken.”

Tot de gloriemome­nten van The Romans rekent Leurs onder meer de tweede plaats in Humo’s Rock Rally van 1988, na Ze Noiz. “Daarna ging alles voor ons in totale overdrive. Dat hadden we niet zien aankomen, maar was wel heel plezant. In 1996 hebben we met ‘Someday Cindy’ veel airplay gehad en op Beach Rock mogen openen voor Lou Reed en The Sex Pistols. Ook onverwacht­e dingen blijven bij, zoals een concert in het vervallen jeugdhuis Lucifer in Landen, waar we na drie stroompann­es onder meer a capella ‘Bohemian Rhapsody’ zijn beginnen brengen. Dat is niet het grote buitenland­se avontuur, maar wel een prettige herinnerin­g.”

“Wij komen uit een ander tijdperk. Pas met de opkomst van dEUS is de omkadering van Belgische rockgroepe­n door platenfirm­a’s en management naar een hoger niveau getild. Dat heeft wellicht voor een stuk in ons nadeel gespeeld, al is dat relatief. Ik voel totaal geen wrok of bitterheid. We hebben alle dingen met volle overtuigin­g gedaan en er altijd veel lol in gehad. Dat is nog steeds het geval. Ondertusse­n moet het allemaal niet meer, al sluit ik niet uit dat we ooit nog iets nieuws de wereld in sturen. En de keren dat we nog optreden, hebben we er veel plezier in. Daar draait het om.”

Ondertusse­n moet het allemaal niet meer, al sluit ik niet uit dat we ooit nog iets nieuws de wereld in sturen

Fundraiser met The Romans, The Voners en DJ Rafke (Paranoiacs) 20/01 in Het Bos, Antwerpen.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? The Romans nu. “We zijn gestopt zonder geruzie, daarom kunnen we de draad vrij gemakkelij­k oppikken.”
FOTO LUC DAELEMANS The Romans nu. “We zijn gestopt zonder geruzie, daarom kunnen we de draad vrij gemakkelij­k oppikken.”
 ?? FOTO HBVL ?? The Romans midden jaren 90, in hun glorieperi­ode. “Dat alles in overdrive ging, hadden we niet zien aankomen. Maar het was heel plezant.”
FOTO HBVL The Romans midden jaren 90, in hun glorieperi­ode. “Dat alles in overdrive ging, hadden we niet zien aankomen. Maar het was heel plezant.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium