Het Belang van Limburg

Merkel roept op tot sterker Europa

Merkel roept bij uitreiking eredoctora­at in Leuven op tot meer Europese samenwerki­ng

- Simon ANDRIES

Europa kan niet eeuwig blijven rekenen op de Verenigde Staten, dus zullen de EU-lidstaten zélf een grotere verantwoor­delijkheid moeten opnemen. Die duidelijke boodschap stuurde de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel gisteren vanuit ons land de wereld in. “We moeten niet naïef zijn en altijd op anderen vertrouwen.” “Geen enkele stad buiten Duitsland heb ik zo vaak bezocht als Brussel”, grapte de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel gisteren bij de uitreiking van haar eredoctora­at in ons land. Ze stak onze hoofdstad meteen ook een hart onder de riem door op uitnodigin­g van premier Charles Michel (MR) mee te gaan dineren in een brasserie in hartje Brussel.

Trump

Maar belangrijk­er: Merkel gaf ook het grote startschot voor de boodschap waarvan ze eind maart alle EU-leiders wil overtuigen: een sterker Europa dat “spreekt met één stem”.

“Er is geen enkele garantie dat de sterke trans-Atlantisch­e band voor eeuwig zal standhoude­n”, zo blikte Merkel in haar speech vooruit naar het nog heel onduidelij­ke buitenland­se beleid van de nieuwe Amerikaans­e president Donald Trump. “We moeten niet naïef zijn en altijd op anderen vertrouwen om in onze buurlanden op te treden. In de toekomst zullen Europa en de Europese Unie zélf hun verantwoor­delijkheid in de wereld moeten opnemen.” Tegelijk ziet Merkel de Brexit als een kans om Europa nu meer dan ooit bij elkaar te houden en de burgers weer centraal te zetten. “Want net nu Europa een cruciale periode doormaakt, twijfelen steeds meer mensen aan de waarde van de unie. Dat moeten we erkennen, en we moeten durven nadenken over waar we met Europa naartoe willen”, benadrukt ze. De lidstaten moeten op hun beurt stoppen met telkens naar Brussel te wijzen als iets fout loopt.

Nu al historisch

Rectoren Rik Torfs (KU Leuven) en Anne De Paepe (UGent) plaatsten Merkel gisteren al in het rijtje historisch­e figuren als Martin Luther King, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela. De belangrijk­ste reden: haar “wir schaffen das”-uitspraak die volgens de universite­iten nu al goed is voor de geschieden­isboeken. Zelf kwam bondskanse­lier Merkel daar maar kort op terug. “Europa moet eraan werken om illegalen die geen recht hebben op asiel terug te sturen”, zei ze. “Maar vluchtelin­gen die om humanitair­e redenen zijn gekomen, en dus recht hebben op een verblijf hier, moeten we zo goed mogelijk helpen integreren”, besloot Merkel.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Rector Rik Torfs en Angela Merkel. De Duitse bondskanse­lier kreeg gisteren in Leuven een eredoctora­at.
FOTO FRED DEBROCK Rector Rik Torfs en Angela Merkel. De Duitse bondskanse­lier kreeg gisteren in Leuven een eredoctora­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium