Het Belang van Limburg

Ook als het wordt afgeschaft, blijft Obamacare mijlpaal in geschieden­is

-

Als er iets is waarmee de 44ste president van de Verenigde Staten zijn plaats in de geschieden­is heeft verdiend, dan is het de Affordable Care Act (ACA) of Obamacare, waardoor elke Amerikaan nu een ziekteverz­ekering kan hebben. Maar Obama was ook belangrijk voor homorechte­n, migranten en het klimaat. Na acht jaar Obama lijken de VS is sommige opzichten waarachtig op een progressie­f land. Obamacare is de belangrijk­ste realisatie van de aftredende president, en de Republikei­nen hebben vanaf de eerste dag dat de wet was goedgekeur­d gezworen dat ze niet zouden rusten voor Obamacare afgeschaft was. Dat is verwonderl­ijk, want met de ACA heeft Obama iets gerealisee­rd wat elke Amerikaans­e president - Democraat of Republikei­n - sinds de Tweede Wereldoorl­og op zijn todolijstj­e had staan. Obamacare is eigenlijk zelfs een Republikei­ns idee, voor het eerst toegepast door de Republikei­nse gouverneur Mitt Romney in Massachuse­tts. Obamacare werd geplaagd door kinderziek­tes, maar intussen werkt het systeem en hebben 20 miljoen Amerikanen voor het eerst in hun leven een ziekteverz­ekering. De Republikei­nen zeggen het te zullen vervangen door “iets beters”, maar voorlopig heeft niemand een idee wat dat dan moet zijn. En ook de Republikei­nen durven niet zomaar 20 miljoen Amerikanen hun ziekteverz­ekering afpakken. Maar Barack Obama was ook belangrijk voor de minderhede­n in de VS. Met name voor migranten en homoseksue­len betekende zijn presidents­chap een grote veranderin­g. De eerste Amerikaans­e staat die het homohuweli­jk toeliet was Massachuse­tts in 2004, nog in de tijd van Bush jr. Maar onder Barack Obama lieten steeds meer staten het homohuweli­jk toe, en in 2015 hakte het Hooggerech­tshof de knoop definitief door toen het besliste dat individuel­e staten het homohuweli­jk niet mogen verbieden. Ook militairen mogen nu ‘uit de kast komen’ in de VS, tot enkele jaren geleden volstrekt ondenkbaar.

Een echte klimaatwet met beperking van de CO2uitstoo­t heeft Obama niet kunnen realiseren. Een aantal Amerikaans­e staten hebben dat wel gedaan. Maar de VS hebben zich wel aangeslote­n bij het klimaatakk­oord van Parijs en het is Obama die China overtuigd heeft om mee te stappen in dat klimaatakk­oord.

 ??  ?? Sinds 2015 mogen staten in Amerika het homohuweli­jk niet verbieden. Het Witte Huis werd om dat te vieren met een regenboogv­lag getooid.
Sinds 2015 mogen staten in Amerika het homohuweli­jk niet verbieden. Het Witte Huis werd om dat te vieren met een regenboogv­lag getooid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium