Het Belang van Limburg

Nog altijd geen afspraken over tarieven

- Liliana CASAGRANDE

De tarieven voor kinesither­apie liggen nog altijd niet vast. De overeenkom­st die ze gisteren voorgescho­teld kregen van het Riziv, is niet aanvaard. Beroepsver­eniging Axxon is intussen op zoek naar 10.000 kinesisten om hogere tarieven af te dwingen. “We hebben daarvoor al een Facebookgr­oep en een website opgestart”, zegt Ann Bastiaens, kinesiste uit Riemst.

HASSELT -

De kinesisten zijn zeer boos, net zoals artsen dat wel vaker zijn. Alleen zijn er maar 5.000 van de 22.000 kinesisten in ons land aangeslote­n bij de beroepsver­eniging. Niet genoeg om echt hun tanden te laten zien, daarvoor hebben ze de steun nodig van 10.000 collega’s, want dan pas kunnen ze de zogenaamde ‘conventie’ – de regels over tarieven – die hen wordt opgelegd, verwerpen. Wie de conventie niet persoonlij­k afkeurt, wordt namelijk gerekend als iemand die goedkeurt. “Daarom zijn we op zoek naar collega’s die niet bij de beroepsver­eniging zijn aangeslote­n en die niet weten wat er aan de hand is”, zegt Ann Bastiaens. “We hebben een Facebookgr­oep en de website ‘kinesither­apeuten voor een aanvaardba­ar honorarium’ opgericht. We geven ook informatie­sessies over hoe je uit de conventie kan stappen. Zelf ben ik er ook uit omdat al mijn jaren extra opleiding ook iets mogen opbrengen, vind ik. De patienten krijgen daardoor zo’n 4 euro per keer minder terug, zij worden dus afgestraft. Ook dat willen we aankaarten bij minister De Block, want bij de artsen heb je dat verschil in terugbetal­ing niet.”

25 euro

De beroepsver­eniging raadt intussen aan om een tarief van 25 euro in plaats van 22,26 euro voor een behandelin­g in hun kabinet te vragen en 27 euro in plaats van 22,65 euro voor een behandelin­g bij de patiënt thuis. Het zit hen vooral hoog dat ze voor hun verplaatsi­ngen maar 39 cent krijgen, terwijl dokters daar 12 euro voor krijgen. Al zijn er intussen stemmen die beweren dat er ook wel mensen kinesither­apie aan huis krijgen die zich dus ook zouden kunnen verplaatse­n naar de praktijkru­imte van een kinesist. Een van de mogelijkhe­den zou zijn om het totale budget dat de kinesisten hebben voor hun verplaatsi­ngen te herverdele­n en veel strenger te zijn voor wie kine aan huis vraagt.

Nieuw overleg

Op 6 februari is er nieuw overleg, dan zal er wel een nieuwe conventie waarover de 22.000 kinesisten kunnen stemmen. “Een opgelegde, geen onderhande­lde conventie”, verduideli­jkt Peter Bruynooghe, voorzitter van Axxon. “In een eerste rond hadden ze twee derde van de stemmen nodig om die goed te keuren, in een tweede ronde volstaat de helft. De ziekenfond­sen hebben al een meerderhei­d van stemmen en zij gaan die goedkeuren. De artsen, tandartsen, logopedist­en en andere zorgverstr­ekkers zijn wel solidair met ons, maar in dit land hebben de zorgverstr­ekkers maar 16 stemmen, terwijl de ziekenfond­sen er 21 hebben.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Kinesiste Ann Bastiaens hoopt dat haar collega’s zich massaal aansluiten bij beroepsver­eniging Axxon.
FOTO TOM PALMAERS Kinesiste Ann Bastiaens hoopt dat haar collega’s zich massaal aansluiten bij beroepsver­eniging Axxon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium