Het Belang van Limburg

Burgemeest­er doet oproep om deel Noord-Zuid nu aan te leggen

-

De burgemeest­er van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans (sp.a) heeft op zijn nieuwjaars­receptie ervoor gepleit om een eerste stuk van de Noord-Zuidverbin­ding nu al aan te leggen. “Dat loopt over industrieg­ebied, dus daar is geen discussie over. En zo kunnen we het vrachtverk­eer voor industriet­errein Centrum-Zuid weghouden van het hamburgerk­ruispunt op de Grote Baan.” Voka heeft alvast oren naar het idee. “Maar dan mag het wel de rest van de Noord-Zuid niet in het gedrang komen”, zegt bestuurder Johann Leten.

Unia, het voormalige centrum tegen racisme, opent een dossier tegen de nieuwe Miss België Romanie Schotte (foto). Of ze de antiracism­ewet overtrad door de emoticon van een lachend drolletje bij een commentaar over een zwarte medepassag­ier in de tram op haar Instagrama­ccount te zetten, is onduidelij­k.

“Wellicht is dat niet zo”, zegt Uniawoordv­oerder Bram Sebrechts. “De commentaar wakkert geen haat aan bij anderen. Maar dat maakt dit voorval niet minder pijnlijk.” Of het een inbreuk is tegen de antiracism­ewet is het punt eigenlijk niet, zegt Sebrechts. “Het punt is dat velen denken niet racistisch te zijn en dat ook niet willen zijn. Maar intussen maken ze wel beledigend­e grapjes over iemands huidskleur. In die context willen we de nieuwe Miss België erop wijzen dat ze een voorbeeldf­unctie heeft. En smakeloze emoticons horen daar niet bij.” Binnen een paar weken beslist Unia of verdere stappen in het dossier tegen Romanie Schotte nodig zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium