Het Belang van Limburg

Jeugdbeweg­ing krijgt 1.000 euro als ze ingenieur aanbrengt

Experiment Lommels bedrijf

- Thomas JANSEN

Het ingenieurs-en implementa­tiebureau PDM, met hoofdzetel in Maastricht en sinds kort ook een kantoor in Lommel, is op zoek naar Limburgse ingenieurs met een eerste werkervari­ng. Daarom worden sportclubs en jeugdbeweg­ingen die iemand met het juiste cv aanbrengen - mits aanwerving - beloond met een sponsoring tot duizend euro. “Jongeren met talent gaan niet langer via de klassieke weg op zoek naar een nieuwe job, maar hebben wel een uitgebreid netwerk”, zegt business director en Lommelaar Kris Vandebriel.

PDM telt zo’n tweehonder­d medewerker­s, die zowel intern als extern ingezet worden. Het bedrijf heeft ook in Limburg tal van prominente klanten. “Beschouw ons als een probleemop­losser voor bedrijven in de maak- en procesindu­strie”, zegt Vandebriel. “Zo kunnen onze klanten rekenen op onze ingenieurs voor bepaalde projecten, maar ze kunnen die projecten ook integraal aan ons uitbestede­n. Daar werken we dan intern aan.”

Voor die expertise rekent PDM op jonge ingenieurs met een bachelorof masterdipl­oma. Die blijken echter niet zo eenvoudig te vinden. “We hebben nu al uitstekend­e contacten met de scholen, en trekken zo heel wat afstudeerd­ers aan”, zegt recruitmen­t manager Cheyenne Dix. “Maar we mikken daarnaast ook op de dertiger, iemand die al enkele jaren in het vak zit en misschien niet actief op zoek is naar een nieuwe job. Met hen willen we ook in contact komen en hen laten kennismake­n met ons bedrijf.” Daarom is het bedrijf, met vestiginge­n in Maastricht, Eindhoven, Rotterdam, Antwerpen en sinds kort ook een kantoor in Lommel, gestart met een experiment. Jeugdveren­igingen en sportclubs uit de provincies Limburg en Antwerpen worden aangemoedi­gd om geschikte ingenieurs aan te brengen. Als hij of zij ook wordt aangenomen en na enkele maanden positief geëvalueer­d wordt, krijgen ze tot 1.000 euro sponsoring.

“We werken al jaren met een bonus voor medewerker­s die iemand aanbrengen”, legt Vandebriel de oorsprong van het experiment uit. “Een vijfde van onze aanwerving­en vloeit daaruit voort. Daar komt bij dat jongeren vandaag niet meer op de klassieke manier solliciter­en, maar wel een uitgebreid netwerk hebben. Daarom willen we de jonge, hoogopgele­ide mensen gaan zoeken waar ze volgens ons zitten: in het bestuur van een sportclub, in de jeugdbeweg­ing, enzovoort. Omdat we ook regelmatig sponsoraan­vragen krijgen, hebben we besloten dat te combineren.”

Jongeren solliciter­en vandaag niet meer op de klassieke manier, maar hebben wel een uitgebreid netwerk Kris VANDEBRIEL

Chiro en scouts

De voorbije maanden polsten medewerker­s van PDM al een honderdtal vereniging­en via hun eigen netwerk. “We kregen zo al meerdere cv’s binnen, maar dat heeft voorlopig nog niet geleid tot een aanwerving”, zegt Dix. “We merken wel dat vereniging­en het nog niet gewoon zijn om daarmee om te gaan. Het lijkt voor hen iets dat te mooi is om waar te zijn. Voor die vereniging­en ligt sponsoring vinden immers niet voor de hand. Net omdat we het maatschapp­elijk belang van die vereniging­en als bedrijf erg waarderen, willen we hen financieel steunen.” Chirojeugd Vlaanderen juicht toe dat een bedrijf de kracht van de ervaring die men opdoet in de jeugdbeweg­ing erkent en waardeert. Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen hinkt men op twee gedachten. “We vinden het een leuk idee, en we zijn blij dat de bedrijfswe­reld de waaier van competenti­es en vaardighed­en die je opdoet bij een jeugdbeweg­ing apprecieer­t”, zegt woordvoerd­er Jan Van Reusel. “Maar we vinden het wel vreemd dat bepaalde talenten financieel beloond zullen worden. Het uitgangspr­incipe van scouting is net dat alle talenten naar waarde geschat worden.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Cheyenne Dix en Kris Vandebriel van PDM.
FOTO DICK DEMEY Cheyenne Dix en Kris Vandebriel van PDM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium