Het Belang van Limburg

Aanslagen 22/3 blijven slachtoffe­rs achtervolg­en

Overlevers zitten financieel aan de grond

-

Ze overleefde­n de aanslag in het metrostati­on van Maalbeek, maar sindsdien zitten Rosine (30) en John (32) financieel aan de grond. De beloofde hulp bleef uit. “Tientallen slachtoffe­rs van de aanslagen hebben dezelfde financiële problemen”, zegt Philippe Vansteenki­ste van de vzw V-Europe, die alle slachtoffe­rs groepeert. Vandaag spreekt hij het parlement toe: “De overheid moet stoppen met zeggen dat alles in orde gekomen is.” Het jonge koppel weet dat ze door het oog van de naald gekropen zijn. “Het metrostel waar we samen inzaten zette zich net weer in beweging, toen achter mij de bom ontplofte”, vertelt John. Die bom zat in de rugzak van terrorist Khalid El Bakraoui, en scheurde het hele voertuig open. Vijftien mensen verloren het leven, en vele anderen raakten gewond. “Rosine is sindsdien doof aan haar linkeroor. Het duurde twee weken vooraleer ze weer kon stappen. Ik bleef vier maanden in het ziekenhuis liggen, waarvan drie weken in coma. Zeven moeren, afkomstig van de spijkerbom, hadden zich in mijn rug geboord. Slechts vier zijn er verwijderd.” Ze overleefde­n, maar daar eindigde het geluk van Rosine en John. Na de fysieke strijd begon het gevecht met het papier. “In het begin leek alles prima te werken”, zegt John. “We kregen financiële noodhulp: 5.000 euro voor Rosine, en 15.000 euro voor mij. Maar de medische facturen bleven zich opstapelen.”

“De verzekerin­g van de werkgever van Rosine deed wat verwacht werd. Maar ik ben zelfstandi­g architect, en ik moest contracten laten varen. Zolang de definitiev­e schade niet bepaald is, wil de verzekeraa­r van de MIVB mij niet uitbetalen. Op onze vraag aan de overheid om bijkomende noodhulp te krijgen, hebben we nooit antwoord gekregen.”

“We hadden net een huis gekocht, dat we aan het verbouwen waren. We moeten nu ook een appartemen­tje huren. Bovenop de dokterskos­ten, onze lening, en al onze andere rekeningen: dat zijn enkele duizenden euro’s per maand.” Net zoals de beloofde steun, bleef ook de uitnodigin­g voor de herdenking van de aanslagen en het kaartje met eindejaars­wensen van premier Charles Michel (MR) uit. “Ze zijn nog altijd niet officieel erkend als slachtoffe­r”, zo klaagt hun advocaat Guillaume Lys aan.

“Tientallen slachtoffe­rs”

“Het verbaast ons niet. Er zijn tientallen slachtoffe­rs die in dezelfde situatie zitten als John en Rosine”, zegt Philippe Vansteenki­ste. Hij verloor zijn zus Fabienne, die in Zaventem werkte. Uit onvrede met de situatie richtte Vansteenki­ste eind vorig jaar samen met zijn schoonbroe­r de vzw V-Europe op, die de slachtoffe­rs van de aanslagen verenigt. Vandaag richt hij zich tot de parlementa­ire onderzoeks­commissie die de aanslagen onderzoekt. “De parlements­leden besloten in een eerste rapport dat de hulpverlen­ing prima gewerkt had. Zonder de slachtoffe­rs te horen! We hebben aangedrong­en dat ze ook naar ons zouden luisteren. Veel families krijgen geen hulp. De overheid moet ophouden met zeggen dat alles in orde is.” Afgelopen zaterdag kwamen zo’n zeventig slachtoffe­rs voor het eerst bij elkaar. “Zowat iedereen heeft hetzelfde verhaal. Veel mensen zitten financieel in de put”, zegt Vansteenki­ste. “Sommige mensen hebben een prothese nodig, maar kunnen die simpelweg niet betalen.”

 ?? FOTO DAMIEN CAUMIANT ?? Rosine en John op het terras van hun appartemen­tje. “We hebben bij de overheid om extra noodhulp gevraagd, maar daarop hebben we geen reactie gekregen.”
FOTO DAMIEN CAUMIANT Rosine en John op het terras van hun appartemen­tje. “We hebben bij de overheid om extra noodhulp gevraagd, maar daarop hebben we geen reactie gekregen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium