Het Belang van Limburg

“Begin alvast het eerste stukje van de Noord-Zuid aan te leggen”

Burgemeest­er Alain Yzermans vraagt om industriet­errein Centrum-Zuid te ontsluiten

- Liliana CASAGRANDE

“Leg nu al het eerste stuk van de Noord-Zuidverbin­ding aan.” Dat vraagt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) van HouthalenH­elchteren. “Dat eerste deel loopt over industrieg­ebied, dus daar is geen discussie over. En zo kunnen we alvast het vrachtverk­eer voor het industriet­errein Centrum-Zuid weghouden van het hamburgerk­ruispunt aan de Grote Baan.” Burgemeest­er Yzermans lanceerde zijn idee op de nieuwjaars­receptie die de gemeente Houthalen-Helchteren jaarlijks houdt met de plaatselij­ke ondernemer­s. “Ik vraag om het eerste stukje van de Noord-Zuidverbin­ding alvast aan te leggen. Daar is geen discussie over, want dat tracé loopt over industrieg­ebied waar wij ook nog eens de eigenaar van zijn. Dus kan die weg zonder veel problemen worden aangelegd.”

Zo’n tien jaar geleden is er al een afrit van de E314 naar Centrum- Zuid aangelegd, aldus Yzermans. “Als daar ook nog een oprit komt en alvast het eerste stukje weg wordt aangelegd met een verbinding tot aan de Meerstraat (zie kaart), dan kunnen we het vrachtverk­eer voor industriet­errein Centrum-Zuid weghouden van het kruispunt met de Koolmijnla­an. Daar knippen we de toegang voor het vrachtverk­eer dan door, waardoor de vrachtwage­ns dus niet meer via dat kruispunt naar Centrum-Zuid kunnen. Zo ontlasten we het kruispunt. We blijven ook binnen het tracé van de omleidings­weg, dit is gewoon een eerste stukje. Ik heb in elk geval al goede reacties gekregen op mijn voorstel. We leggen dit ook op tafel bij het eerstvolge­nde overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer.”

Sociale partners

Johann Leten, bestuurder van Voka en voorzitter van SERR (de Limburgse sociale partners), heeft wel oren naar het idee van Yzermans. De SERR ijvert al langer voor de Noord-Zuidverbin­ding en is zelfs een van de partijen die is tussengeko­men in de procedure bij de Raad van State. “Een goed plan”, zegt Leten. “Maar dan wel op voorwaarde dat dit de rest van de Noord-Zuidverbin­ding niet hypothekee­rt. De politici mogen dit idee niet aangrijpen om dan de rest niet meer aan te leggen.”

Knelpunten

De aanleg van de volledige Noord-Zuidverbin­ding zit voorlopig muurvast. De auditeur van de Raad van State adviseerde eind november nog om zowel het gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan (grup) als het milieurapp­ort (plan-mer) te vernietige­n. Het is weliswaar nog wachten op een definitiev­e uitspraak, maar meestal volgen de rechters hun auditeur wel. De knelpunten zitten in elk geval niet in dit zuidelijke stuk van de Noord-Zuidverbin­ding, maar vooral in het noorden. Daar doorkruist de weg natuur die door Europa beschermd wordt.

 ?? FOTO RL ??
FOTO RL
 ??  ?? Alain Yzermans: “Met dit eerste stukje Noord-Zuid houden we vrachtwage­ns weg van het hamburgerk­ruispunt.”
Alain Yzermans: “Met dit eerste stukje Noord-Zuid houden we vrachtwage­ns weg van het hamburgerk­ruispunt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium