Het Belang van Limburg

Veroordeel­den proces-Cools gaan na jaren in cel vrijuit

- Steven DE BOCK

Het derde assisenpro­ces rond de moord op toppolitic­us André Cools is met een kater geëindigd. Er werd beslist dat een eerlijk proces niet meer mogelijk is, meer dan 25 jaar na de moord. Domenico Castellino (61) en Richard Taxquet (59) – eerder schuldig bevonden – gaan vrijuit en kunnen een schadeverg­oeding eisen omdat ze een straf uitzaten die niet meer bestaat. De beslissing om het procesCool­s al na een dag stop te zetten, wordt omschreven als “een blamage voor justitie”. Er waren kosten noch moeite gespaard om het derde proces rond de moord op de Luikse PS-topman André Cools (63) in 1991 te laten doorgaan, nadat het Europees Hof de veroordeli­ngen van Taxquet en Castellino had vernietigd. Openbaar aanklaagst­er Marianne Lejeune was speciaal aan de slag gebleven omdat het zo goed als onmogelijk zou zijn iemand anders het ingewikkel­de dossier te laten instuderen. Allemaal voor niets. Na een halve dag verklaarde de voorzitste­r van het Naamse assisenhof de vervolging van de beklaagden onontvanke­lijk, omdat “een eerlijk proces niet meer gegarandee­rd kan worden”. Ze volgde grotendeel­s de argumenten van de advocaten van Taxquet en Castellino. Die hadden bepleit dat de feiten te oud waren om nog van een correct proces te kunnen spreken. Veel getuigen – er is sprake van 23 van de bijna 300 – zijn al overleden. Bovendien zouden de beschuldig­den bij de start van het onderzoek geen eerlijke behandelin­g hebben gekregen. Zo was er geen bijstand van een advocaat bij het eerste verhoor en werd hen niet duidelijk gemeld dat ze mochten zwijgen.

Schadeverg­oeding

“Onbegrijpe­lijke argumenten”, is de reactie bij het Luikse gerecht. “We worden hier bestraft voor het niet naleven van regels die pas tien jaar later in voege kwamen. Hoe konden we dat toen weten?” In theorie kan het parket-generaal nu naar Cassatie trekken in de hoop alsnog een nieuw proces uit de brand te slepen, maar die beslissing is nog niet genomen. De beschuldig­den kunnen op hun beurt een schadeverg­oeding eisen. “Dat bekijken we nog”, zegt de advocaat van Castellino. “Hij zat zeven jaar in de cel van een straf die officieel niet meer bestaat. Een procedure tegen de Belgische Staat is dus zeker een mogelijkhe­id.” Eenzelfde geluid klinkt bij Taxquet: “Ik heb altijd volgehoude­n dat ik onschuldig ben. Ik wil gewoon de kans om rustig voort te leven.”

“Ontzet”

André Cools werd op 18 juli 1991 vermoord. Na een jarenlang onderzoek was het Luikse gerecht ervan overtuigd dat de opdrachtge­vers te zoeken waren op het kabinet van Waals minister Alain Vander Biest (PS), die zelf als de aanstoker werd beschouwd. Vander Biest stapte uit het leven. Zes anderen werden in 2004 veroordeel­d voor assisen. Taxquet en Castellino kregen 20 jaar cel. Vorige week zei Marcel Cools, zoon van André Cools: “Het ergste wat kan gebeuren, is dat de verantwoor­delijken voor de moord op mijn vader nu zouden worden vrijgespro­ken.” Gisteren reageerde hij “ontzet”. “In dit land kan alles, dat is nog maar eens bewezen. Ik blijf zitten met één vraag: is dit nu rechtvaard­igheid?”

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Richard Taxquet en Domenico Castellino.
Foto PHOTO NEWS Richard Taxquet en Domenico Castellino.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium