Het Belang van Limburg

Wegen en Verkeer verwijdert bosjes in Diepenbeek na aanhoudend­e klachten

- Ruben STEEGEN

Omdat de klachten aanhielden heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het beruchte seksbos voor homoseksue­le mannen aan de snelwegpar­king in Diepenbeek gekapt. “Twee jaar geleden hadden we de bosjes aan de overkant al aangepakt, nu is dat ook gebeurd met het groen in de richting van Tongeren”, luidt het. Burgemeest­er Patrick Hermans (PUUR-Diepenbeek) is tevreden maar vraagt blijvende politiecon­troles.

DIEPENBEEK -

De bosjes rond de parkings langs de E313 in Diepenbeek zijn al jaren een favoriete ontmoeting­splek voor homoseksue­le mannen. “Het mag vriezen of dooien, op elk moment van de dag staat er een rij lege auto’s geparkeerd”, weet burgemeest­er Hermans. De vele achtergela­ten condoomver­pakkingen en zakdoekjes spreken wat dat betreft boekdelen. In 2014 besloot het AWV al een eerste keer om het groen rond de parking in de richting van Hasselt te kappen. Dat gebeurde na klachten van bewoners uit de nabijgele- gen Zavelstraa­t, die vanuit hun achtertuin ongewild een perfect zicht hadden op het schouwspel in de bosjes. “Na het snoeiwerk is het aan die kant een pak rustiger geworden”, weet Hermans.

Lange rij auto’s

Het dichte struikgewa­s aan de overkant liet het AWV echter ongemoeid, waardoor het op de parking richting Tongeren dubbel zo druk werd. “De politie heeft ons herhaaldel­ijk op de overlast gewezen”, zegt Gijs Moors van AWV Limburg. “Omdat we al een tijdje bezig zijn met de opfrissing van het groen rond de snelwegen, hebben we eind december beslist om ook de parking in Diepenbeek aan te pakken. Dat is niet enkel gebeurd om de overlast in te dijken, maar ook om sluikstort­en tegen te gaan. In de bosjes werd geregeld afval gedumpt.” De arbeiders gingen erg grondig te werk. “We hebben enkel de hoge bomen laten staan. Al het lage struikgewa­s is weg. Of de overlast nu is afgenomen? Daar heb ik geen zicht op, maar er zijn geen bosjes meer om in weg te duiken.” Burgemeest­er

Patrick Hermans is tevreden. “Eigenlijk zouden ze ook de parking aan de andere kant opnieuw onder handen moeten nemen. Het groen staat daar na twee jaar weer erg hoog, getuige de vele lege auto’s. Ik ontvang nog geregeld klachten van de inwoners uit de Zavelstraa­t. Daarom heb ik eind vorig jaar aan de politie gevraagd om de controles aan te scherpen, wat gelukkig ook is gebeurd”, aldus Hermans. De ‘klanten’ van de snelwegpar­king zullen noodgedwon­gen andere oorden moeten opzoeken, al hoeven ze daar volgens enkele gespeciali­seerde websites niet ver voor te rijden. Parking 69 aan het circuit van Zolder blijkt al jaren een populaire ontmoeting­splek voor koppels, prostituee­s en voyeurs. Mannen kiezen eerder voor de parkings tussen afrit 28 en 29 van de E314.

 ?? Foto SVEN DILLEN ??
Foto SVEN DILLEN
 ??  ?? Nu het struikgewa­s in beide richtingen is gekapt, verdwijnen wellicht ook de overlast en achtergela­ten condoomver­pakkingen.
Nu het struikgewa­s in beide richtingen is gekapt, verdwijnen wellicht ook de overlast en achtergela­ten condoomver­pakkingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium