Het Belang van Limburg

“Redesign van overheid zal op termijn renderen”

Steven Vandeput hergroepee­rt vijf federale overheidsd­iensten

- Eric DONCKIER

Op 1 maart smelten vijf federale organisati­es samen tot nog maar één organisati­e. Ze zullen samen de backoffice vormen van de federale overheid. “Dat moet zorgen voor meer efficiënti­e en op langere termijn ook besparend werken”, zegt minister van Ambtenaren­zaken Steven Vandeput. Steven Vandeput (N-VA) kennen we vooral als minister van Defensie. Maar hij is ook minister van Ambtenaren­zaken en in die functie verantwoor­delijk voor de redisign van de overheidsa­dministrat­ie. Eerdere beslissing­en die de minister in dat verband al nam, waren onder andere de oprichting van een federale interne auditdiens­t, de invoering van het klokkenlui­dersstatuu­t, het centraal coördinere­n van de federale aankopen en de oprichting van Persopoint. Dat staat in voor de personeels­administra­tie van alle overheidsd­iensten, en is vergelijkb­aar met sociale secretaria­ten genre SD Worx of Acerta.

Nu zet de minister een nieuwe stap en hergroepee­rt hij vijf organisati­es in één Federale Overheidsd­ienst Beleid en Ondersteun­ing (FOD B&O). De vijf organisati­es zijn FOD Personeel en Organisati­e, FOD Budget en Beheerscon­trole, Fedict (ICT), Selor (aanwerving­en) en Empreva (preventie op het werk). Binnen de nieuwe FOD Beleid en Ondersteun­ing worden drie dienstence­ntra opgericht. Het reeds aangehaald­e Persopoint, de dienst Rekruterin­g en Ontwikkeli­ng die zal instaan voor het volledige loopbaanbe­heer van de ambtenaren vanaf hun aanwerving tot hun uittreding, en de dienst Federale Account/Procuremen­t dat op termijn moet evolueren naar een centraal boekhoudka­ntoor voor de overheid. Op ter- mijn komt daar ook nog een Digital Transforma­tion Office bij dat zal instaan voor de digitale transforma­tie binnen de federale overheid.

Backoffice

De nieuwe FOD B&O zal fungeren als backoffice en kenniscent­rum voor alle andere federale overheidsd­iensten. Maar het is niet de bedoeling dat het zich in de plaats stelt van de andere overheidsd­iensten. Een voorbeeld kan dit illustrere­n. Zo zal de FOD Financiën, om dit voorbeeld te nemen, nog altijd een eigen personeels­dienst hebben omdat men bij die FOD beter weet welke profielen men nodig heeft. Maar de administra­tieve afhandelin­g zal gebeuren door de FOD B&O. Daarnaast zal de nieuwe FOD ook coördinere­nd optreden bij overheidsa­ankopen. Dat moet helpen om de prijs te drukken. Minister Steven Vandeput is best fier over deze realisatie. “Men heeft het altijd over het kibbelkabi­net. Maar met deze operatie bewijzen we andermaal dat de ministers in dit kibbelkabi­net wel degelijk samen kunnen werken en beslissing­en kunnen nemen.” De ministers waarover Vandeput het heeft, zijn naast hem minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). Ze zullen samen de nieuwe FOD aansturen.

Besparinge­n

Met deze operatie bewijzen we dat de ministers in dit kibbelkabi­net wel degelijk samen kunnen werken Steven VANDEPUT (N-VA)

De redesign van de overheid, te verstaan als de moderniser­ing van de overheidsa­dministrat­ie, moet ook helpen om de kosten te drukken.

Tot nu is dat nog niet zo goed gelukt. Enkel de geleidelij­ke afbouw van het personeels­bestand - 12 procent in 5 jaar door niet iedereen die vertrekt te vervangen - zit op schema. Maar de minister weet wel zeker dat dit op langere termijn besparend zal werken. Alleen al door de mensen van de vroegere organisati­es te hergroeper­en in één kantoor bespaart men al bijna 700.000 euro op jaarbasis. Dat kan alleen maar toenemen wanneer men ook centraal gaat aankopen waardoor men de prijs kan drukken.

 ?? FOTO BELGA ?? Selor is een van de vijf overheidsd­iensten die in de samensmelt­ing zal opgenomen worden.
FOTO BELGA Selor is een van de vijf overheidsd­iensten die in de samensmelt­ing zal opgenomen worden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium