Het Belang van Limburg

“Eén Limburgse kieskring voor provincier­aadsverkie­zingen”

- Yves LAMBRIX

“Omdat de Limburgse provincier­aad vanaf 2019 gehalveerd wordt tot 31 leden, lijkt het ons niet langer zinvol om Limburg op te splitsen in acht kiesdistri­cten. Net zoals bij de Vlaamse en federale verkiezing­en pleiten wij ervoor om ook bij de provincier­aadsverkie­zingen slechts één kieskring voor heel Limburg te hanteren.” Dat zeggen Peter Vanvelthov­en en Kelly Linsen namens sp.a Limburg.

Bij de laatste provincier­aadsverkie­zingen in 2012 was Limburg nog opgedeeld in acht kiesdistri­cten. Die indeling was grotendeel­s gebaseerd op de historisch­e indeling in kantons en stond garant voor een evenredige vertegenwo­ordiging in de provincier­aad. Zodoende telt elk kanton in Limburg vandaag minstens één provincier­aadslid.

Vanaf 2019 zal de provincier­aad nog slechts 31 leden tellen, evenveel als een gemeentera­ad van een gemeente met 30.000 inwoners. Als gevolg wil de Vlaamse regering bij de provincier­aadsverkie­zingen in 2018 de acht kiesdistri­cten vervangen door drie kiesarrond­issementen.

Sp.a Limburg gaat nog verder en pleit nu voor één kieskring in deze provincie. “Dat standpunt zal ik ook namens de sp.a-Groenfract­ie in de provincier­aad toevoegen aan het advies dat de provincier­aad aan de Vlaamse Regering zal overmaken”, zegt sp.a-fractielei­der Kelly Linsen. “Eén Limburgse kiesomschr­ijving biedt organisato­risch en financieel voordelen. Het is eenvoudige­r om één verkiezing voor heel Limburg te organisere­n waarbij overal dezelfde kandidaten­lijsten worden gehanteerd. Liever dat dan te werken met drie kandidaten­lijsten in evenveel arrondisse­menten zoals de Vlaamse Regering wil.”

Veel nadelen

De socialiste­n zien nadelen in het systeem met drie arrondisse­menten. “Zo’n opdeling is artificiee­l. Zo zouden Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, die vanaf 2019 één gemeente willen vormen, tot twee verschille­nde kiesarrond­issementen behoren. Gemeenten van het Maasland zouden niet langer tot hetzelfde kiesgebied behoren en Sint-Truiden zou voortaan niet tot dezelfde kieskring behoren als andere Zuid-Limburgse gemeenten zoals Borgloon en Tongeren. Dat is compleet onlogisch”, zegt Linsen. Verder zou er ook een groot onevenwich­t zijn tussen de bewonersaa­ntallen: het arrondisse­ment Hasselt telt bijna even veel inwoners als de arrondisse­menten Tongeren en Maaseik samen.

“Als men toch de kiesdistri­cten in Limburg wil aanhouden, is het logischer dat die samenvalle­n met de bestaande hulpverlen­ingszones”, besluit Peter Vanvelthov­en (foto).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium