Het Belang van Limburg

Tot 200 dagen per jaar van huis

Militairen bewaken twee jaar onafgebrok­en Belgisch thuisfront

- Jan BEX

‘Onze jongens’ bewaken sinds exact twee jaar elke dag terreurgev­oelige plekken in België. Op zijn piek, na 22 maart, zette Defensie meer dan 1.600 soldaten in. Nu nog 1.100. “We doen onze job”, zegt kolonel Bart Laurent, chef operaties. “Operatie Homeland is tegelijk goed voor het imago van het leger.” Al is er een keerzijde. Nooit eerder waren Belgische militairen zo vaak uithuizig: “Tot 200 dagen per jaar.” Ook het trainingsn­iveau van de gevechtstr­oepen staat onder druk.

BRUSSEL / LEOPOLDSBU­RG -

Tot 200 dagen per jaar weg zijn van huis moet wel wegen op het thuisfront. Luitenant-kolonel Lieven Geeraert, commandant van de gevechtsee­nheid 1ste Carabinier­s/Grenadiers uit Leopoldsbu­rg, licht toe wat dat voor zijn bataljon betekent: “Elk jaar hebben we gemiddeld een verloop van zestig mensen. Vier van die zestig hebben verklaard dat de bijkomende beveiligin­g van Brussel de hoofdreden was om te vertrekken. Dat lijkt nog mee te vallen. Maar er is meer aan de hand.”

Huwelijksp­roblemen

Geeraert heeft geen cijfers, maar “er zijn zeker meer huwelijksp­roblemen in de eenheid. Er zijn ook problemen met co-ouderschap: militairen die eerder gemaakte afspraken niet meer kunnen waarmaken. Bovendien wil een aantal, vooral de wat ouderen, liever elders bij Defensie werken.” Dat verloop van zestig personen vindt Geeraert niet zo erg. “Problemati­sch is wel dat we nu al het derde jaar op rij amper nieuwe rekruten krijgen. Toen ik commandant werd van deze eenheid waren we met 489. Nu zijn we met 416 terwijl we op papier met 546 zouden moeten zijn. In 2014 waren er 174 rekruten voorzien en kregen we er vijftig. In 2016 38. In 2017 maar 16. De besparinge­n doen ons pijn.”

Ook de trainingsg­raad van de gevechtsee­nheden slabakt. “Wij moeten onze vaak complexe gevechtste­chnieken kunnen oefenen. Maar daar is geen tijd meer voor. In de tweede helft van 2017 vertrekken we naar Mali. Normaal moeten we dan een maand trainen. Nu zullen we 3 tot 4 maanden moeten oefenen om opnieuw gekwalific­eerd te raken.”

Meer efficiënti­e

Al zijn er ook positieve aspecten. Geeraert: “Het gros blijft gemotiveer­d. Het wordt ook extra verloond. Ook de respons van de Brusselaar­s blijft hartverwar­mend. Ook na twee jaar krijgen we nog bedankjes.”

Dat Defensie sinds november zijn soldaten minder statisch laat bewaken, maar meer mobiel, is een grote stap vooruit vindt Geeraert. “In plaats van een veertigtal mensen te posteren aan de deur van elke instelling aan het Schumanple­in, kan ik met een ploeg van tien man eenzelfde veiligheid garanderen, maar dan met patrouille­s en observatie­posten, Onze soldaten kunnen veel efficiënte­r ingezet worden. Ze kunnen immers veel meer. Dat zijn we nu aan het doorvoeren. Al blijven er instanties die liever twee statische mannetjes voor hun deur hebben staan.”

 ?? FOTO HBVL ?? Een soldaat van de Limburgse gevechtsee­nheid 1ste Carabinier­s/ Grenadiers beveiligt de Brusselse metro.
FOTO HBVL Een soldaat van de Limburgse gevechtsee­nheid 1ste Carabinier­s/ Grenadiers beveiligt de Brusselse metro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium