Het Belang van Limburg

“Zeg maar goeiendag”

Nationale campagne wil ons vriendelij­ker laten omgaan met elkaar

- Mohamed LAGHMOUCH

“Zeg maar goeiendag.” Met die slogan roepen 50 ondernemin­gen, vereniging­en en media – waaronder ook Mediahuis, waar uw krant deel van uitmaakt – alle Belgen op om goeiendag te zeggen. Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien Belgen ervan overtuigd zijn dat onze samenlevin­g een groot tekort heeft aan warm menselijk contact. “En een angstige samenlevin­g is een dode samenlevin­g”, motiveert initiatief­nemer Fons Van Dyck de campagne. Het initiatief ging in juni 2016 al van start, maar met deze tweede golf willen alle initiatief­nemers een bijdrage leveren om opnieuw een klimaat van verbondenh­eid en vertrouwen te creëren. Want een grote meerderhei­d van de Belgen (80 procent) is bereid om elkaar “goeiendag” te zeggen om zo de samenlevin­g voor iedereen aangenamer te maken, zo blijkt uit onderzoek van marktonder­zoeksburea­u iVOX dat gevoerd werd bij 1000 Belgen. “Een samenlevin­g waarin mensen uit angst elkaar niet meer durven groeten of in de ogen kijken op straat, is een dode samenlevin­g”, zegt persverant­woordelijk­e Fons Van Dyck. “De actie is in het belang van iedere Belg, aangezien angst geen verschil in taal of kleur kent.”

Duwtje in de rug

87 procent vindt dat sociale media echt sociaal contact in de weg staan. “Het is dus tijd om de ogen van de smartphone af te halen en de wereld rondom ons te ontdekken.” Een eenvoudige goeiendag zou in die zin wonderen moeten doen. “Daar is acht op de tien Belgen het mee eens”, klinkt het. Het onderzoek geeft ook aan dat velen wel een duwtje in de rug nodig hebben van vrienden of collega’s. Werkgevers en media kunnen daarbij ondersteun­en.”

“In 2017 zal een brede mediacampa­gne op poten worden gezet. Ook individuel­e acties van verschille­nde initiatief­nemers zullen hun bijdrage leveren. Deze groep initiatief­nemers bestaat uit ondernemin­gen, vereniging­en en geëngageer­de burgers. Ze wordt ook ondersteun­d door de belangrijk­ste mediagroep­en in ons land.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium