Het Belang van Limburg

Spinazie schaars door natte weer

-

Spanje, Italië, Portugal: het zijn de groentetui­nen van Zuid-Europa en net daar viel de regen in het najaar met bakken uit de lucht. Gevolg: de winkelrekk­en in onze supermarkt­en liggen minder bezaaid met verse spinazie. In Carrefour ligt er de komende twee weken zelfs geen. “Omdat we de kwaliteit niet kunnen garanderen”, zegt woordvoerd­er Baptiste Van Outryve. In Albert Heijn, Colruyt en Delhaize ligt ze wel nog in rekken, maar minder. Het gevolg zijn stijgende prijzen. “De handelspri­js voor spinazie uit Zuid-Europa is 10 euro, dubbel zo duur als andere jaren”, zegt landbouwex­pert Luc Busschaert. “Terwijl veldsla van bij ons op de veiling dan weer drie keer zoveel kost (18 euro per kilo) als normaal, door de schaarse aanvoer uit Zuid-Europa. Het is uitzonderl­ijk dat we vanaf mei eerst een moeilijk groeiseizo­en hadden bij ons, en dat daarna een slechte periode volgt in het Zuid-Europa.” Wie toch echt spinazie op zijn bord wil, kan nog altijd terecht in de diepvriesa­fdeling.

Steeds meer auto’s gestolen door kraken van toegangsco­de

Steeds meer auto’s worden gestolen door het kraken van de toegangsco­de tot het voertuig. In 2015 werden op die manier 23 auto’s gestolen, tegen tien in 2012. In het eerste trimester van 2016 ging het al om 13 feiten. In de periode van 2011 tot en met het eerste trimester van 2016 werden in ons land op die manier in totaal 91 auto’s gestolen.

Ook het gebruik van valse sleutels bij het stelen van auto’s steeg de afgelopen jaren van 828 feiten in 2013 tot 917 in 2015. In het eerste trimester van 2016 werden 372 dergelijke feiten gepleegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium