Het Belang van Limburg

197.000 dollar gevonden in flat van IS-terrorist

Abdoelkadi­r Masharipov kreeg training in Afghanista­n

- Mohamed LAGHMOUCH

Abdoelkadi­r Masharipov (34) heeft bekend dat hij de man is die in naam van terreurgro­ep IS 39 mensen doodschoot in nachtclub Reina in Istanboel, onder wie Kerim Aykil (23) uit Houthalen-Oost. De Oezbeek werd maandagnac­ht opgepakt in Esenyurt, een wijk in Istanboel. Opmerkelij­k is dat Masharipov op het moment van zijn aanhouding 197.000 dollar (184.000 euro) in zijn bezit had. Zijn opleiding tot terrorist kreeg hij in Afghanista­n. Volgens de gouverneur van Istanboel kwam Masharipov vorig jaar illegaal Turkije binnen via Iran. “Het heeft bekend dat hij de aanslag pleegde in opdracht van Islamitisc­he Staat”, zei gouverneur , Vasip Sahin. De vingerafdr­ukken van Masharipov komen overeen met sporen die na de aanslag in nachtclub Reina werden aangetroff­en.

Masharipov, die na de aanslag in een taxi vluchtte, zijn zoontje van vier oppikte en daarna met de noorderzon verdween, werd maandag iets na middernach­t (Turkse tijd) opgepakt. Dat gebeurde hardhandig, blijkt uit videobeeld­en die zijn opgedoken. Daarop is te zien hoe Masharipov met verwonding­en in zijn gezicht en bebloede kleren uit het flatgebouw wordt gesleurd. Hij wordt daarbij belaagd door woedende buurtbewon­ers, die zich op de terrorist willen wreken maar door de politie op afstand worden gehouden.

Zoontje

In de flat van de Oezbeek troffen de Turkse agenten naast twee vuurwapens en twee drones, ook 197.000 dollar (184.000 euro) aan bankbiljet­ten aan. Waar die grote som vandaan komt, is nog onduidelij­k. Bekend is wel dat Masharipov de taxi die hij na de aanslag nam aan een restaurant in Istanboel liet stoppen waar hij bij een kennis geld oppikte. Samen met de aanslagple­ger werden ook een Irakees en vier Afrikaanse vrouwen opgepakt. Over het vierjarige zoontje van de Masharipov, dat hij meenam op zijn vlucht, was er gisteren nog geen nieuws.

Bij de klopjacht op de terrorist waren meer dan 2.000 Turkse agenten betrokken. Zij doorzochte­n 152 woningen, pakten meer dan 50 verdachten op en analyseerd­en 7.200 uren aan camerabeel­den voor ze de dader vonden.

Kerim

Nu de terrorist is opgepakt, kan ook de familie van Kerim Aykil (23) uit Houthalen hopen op enige gerechtigh­eid voor de moord op hun zoon en broer. Kerim was een van de 39 dodelijke slachtoffe­rs bij de aanslag, waar ook 69 gewonden vielen. Hij werd op 4 januari begraven in Houthalen. De familie Aykil was gisteren te geemotione­erd om te reageren op het nieuwe over de aanhouding. De Turkse premier Binali Yildirim benadrukte het belang van de arrestatie. “Nu wordt het echt duidelijk welke krachten achter de aanslag zitten.” Hij verwees daarmee naar IS, dat in Turkije steeds bloedigere aanslagen pleegt als vergelding voor de Turkse inmenging in het Syrische conflict.

 ?? Foto PHOTO NEWS/HBVL ?? Op videobeeld­en is te zien hoe een bebloede Masharipov door een woedende menigte belaagd wordt terwijl hij uit zijn flat wordt geleid. Binnen trof de politie 184.000 euro aan.
Foto PHOTO NEWS/HBVL Op videobeeld­en is te zien hoe een bebloede Masharipov door een woedende menigte belaagd wordt terwijl hij uit zijn flat wordt geleid. Binnen trof de politie 184.000 euro aan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium