Het Belang van Limburg

Vies

- Koen VANMECHELE­N Kunstenaar

Vies. Zo waren we vroeger als kinderen. Onze guilty pleasures waren veelvuldig. De kauwgom die onderaan tegen de schoolbank plakte. De hardgekauw­de papierprop­pen die met een elastiekje de klas in werden gekatapult­eerd. De bikkels die over de grond werden geveegd. De proppen van herfstblad­eren en modder die rondvlogen. De gejatte krijtjes in onze zakken. Zonder vuil onder de nagels, modder op de knieën en snot onder de neus was er die dag geen plezier geweest. En na school werd het nog erger: de bomen in, de straat op, kampen bouwen, beesten voederen, met de hond spelen. Vies, dat waren we. Modderbloe­djes. Toch naar de normen van nu. Nu scholen allang modder- en bomenvrij zijn gemaakt en handjes om de haverklap worden gewassen. Na school wenkt de properte van de opvang en het huiswerk. En daarna die van tablet en tv. Virtuele kampen worden nu gebouwd, virtuele planten gekweekt en virtuele dieren gevoederd.

Nu blijkt uit duizenden onderzoeke­n dat we naast vies ook gezond waren, zo lees ik in New Scientist. Gezonder dan nu. We hadden minder last van obesitas, van astma, eczeem, allergieen en vele infectiezi­ekten. De reden is vies. Modder en hond beschermen de gezondheid meer dan geneesmidd­elen en bleekmidde­len. Goede hygiene is een noodzaak, te veel hygiëne een risico. Kinderen die vanaf een erg jonge leeftijd worden blootgeste­ld aan diverse bacteriën, blijken gezondere volwassene­n te worden. Wie opgroeide op een boerderij blijkt gezonder. Net als kinderen die zelf de vaat afwassen, die een hond hebben, contact hebben met katten, muizen en zelfs kakkerlakk­en. Belangrijk is de diversitei­t aan bacteriën waarmee jonge kinderen in contact komen. Niet dat het thuis een varkenssta­l moet worden, zeggen wetenschap­pers. Maar stop met de woning te transforme­ren in een paleis van dagelijkse netheid. Kuis waar er moet gekuist worden - de keuken, de deurknoppe­n, de lichtschak­elaars - en laat de rest over aan de halfjaarli­jkse grote poetsbeurt. Was de handen voor het eten, na het koken en na het toiletbezo­ek. Eet bovenal gezond voedsel dat uit gezonde grond komt.

Maar vooral, zo zegt de wetenschap, trek zo veel mogelijk naar buiten. Zet de vensters open. Knuffel de hond en negeer zijn vuile poten. Werk en speel van uk af in de tuin en woel in de grond. Rol op het gras, sluip door de struiken, bak moddertaar­ten en peuter met dat vuile vingertje in de neus. Doe eens lekker vies.

n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium