Het Belang van Limburg

“Niet half erin en half eruit”

Britten verlaten Europese Unie én Europese eenheidsma­rkt

- Luc STANDAERT

Groot-Brittannië gaat voor een volledige Brexit. Premier Theresa May heeft gisteren in haar langverwac­hte speech duidelijk gemaakt dat ze niet van plan is “half in en half uit de Europese Unie te gaan”. Dat betekent dat de Britten ook de Europese eenheidsma­rkt en de douane-unie verlaten. De Britse premier hoopt wel op “een nieuw en constructi­ef partnersch­ap” met de EU. Maar ‘Global Brttain’ wil ook vrijhandel­sakkoorden met andere landen kunnen sluiten.

LONDEN -

“Geen gedeelteli­jk of geassociee­rd lidmaatsch­ap, of iets wat ons half in en half uit de Europese Unie brengt.” De Britse premier Theresa May bleef gisteren op haar standpunt: “Brexit means Brexit.” Groot-Brittannië verlaat wel degelijk volledig de Europese Unie, én de Europese eenheidsma­rkt, én de Europese douane-unie. “Want als we dat niet doen dan blijven we gebonden aan de Europese regels, zonder dat we zelf nog mee kunnen beslissen.”

‘Global Britain’

May verzekerde dat het Verenigd Koninkrijk “de beste vriend en buur van onze Europese partners” wil blijven, maar ook de vrijheid wil om zich als ‘Global Britain’ op de wereld te richten en handelsakk­oorden af te sluiten met partners op andere continente­n.

Het Brexitakko­ord moet er kunnen komen binnen de twee jaar die het Europees Verdrag daarvoor voorziet, aldus de premier. Maar de uitvoering van dat akkoord moet daarna gefaseerd kunnen gebeuren, om gevaarlijk­e ‘disrupties’ te vermijden. May wil wel snel een akkoord met de 27 over de status van de Britten in de EU en de EU-burgers in Groot-Brittannië, op basis van wederkerig­heid. Belangrijk voor May is ook dat het Verenigd Koninkrijk niet langer onderworpe­n zal zijn aan de beslissing­en van het Europees Hof van Justitie.

Brexit afstraffen

Er was ook even een waarschuwe­nd vingertje toen May zei dat “sommigen” binnen de Europese Unie Groot-Brittannië willen straffen voor de Brexit, en andere lidstaten afschrikke­n om dezelfde weg op te gaan. “Dat zou een catastrofa­le daad van zelfvernie­tiging zijn”, klonk May kordaat. Voor de Britten is geen akkoord beter dan een slecht akkoord. En als de onderhande­lingen niet bevredigen­d verlopen, kan het Verenigd Koninkrijk kiezen voor een “nieuw economisch model” met “competitie­ve tarieven” en “strategieë­n om de beste ondernemin­gen en de grootste investeerd­ers te lokken”.

Parlement

Bij wijze van overgangsm­aatregel zal de Britse regering de volledige Europese regelgevin­g van de voorbije veertig jaar overnemen in de Britse wetgeving, waarna het aan het Britse parlement is om te beslissen of elementen uit die wetgeving worden aangepast of niet.

May beloofde ook dat het uiteindeli­jke akkoord over de Brexit zal worden voorgelegd aan het Britse parlement. Al betekent dat niet dat Groot-Brittannië bij de Europese Unie blijft als het parlement het akkoord verwerpt. In dat geval vervallen alle afspraken die er met de Europese Unie werden gemaakt en zal Groot-Brittannië de tarieven van de Wereldhand­elsorganis­atie toepassen.

 ?? FOTO RTR ?? Theresa May sprak kordaat over een volledige exit, maar hoopte wel de beste buur en vriend te blijven van de EU.
FOTO RTR Theresa May sprak kordaat over een volledige exit, maar hoopte wel de beste buur en vriend te blijven van de EU.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium