Het Belang van Limburg

Tajani voorzitter EP met steun Verhofstad­t

- Marc VAN DE WEYER

Antonio Tajani is gisteravon­d verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europese Parlement. De conservati­eve EVP-kandidaat haalde het in een ‘Italiaanse derby’ met 351 stemmen van de socialist Gianni Pitella (S&D), die 202 stemmen achter zijn naam kreeg.

STRAATSBUR­G -

Het bleef gisteren spannend tot in de vierde ronde wie van de twee Italiaanse finalekand­idaten het zou halen. Drie stemrondes met zes kandidaten leverden geen winnaar op. Zes kandidaten omdat een zevende ’s ochtends zijn terugtrekk­ing bekendmaak­te. Guy Verhofstad­t zette die – andermaal verrassend­e – stap na een akkoord met de EVP-fractie op basis van een pro-Europees platform. In ruil voor hun steun aan Tajani krijgen de liberalen een extra vicevoorzi­tter en de leiding over een (mogelijke) onderzoeks­commissie naar terreurbes­trijding. Vanuit de socialisti­sche fractie klonk kritiek op de “achterkame­rtjesdeal”. Sp.a-Europarlem­entslid Kathleen Van Brempt tweette: “Faut le faire. In amper een week tijd van flirten met Beppe Grillo naar steun geven aan Berlusconi.” Dat laatste een verwijzing naar het feit dat Antonio Tajani een naaste medewerker van ex-premier Silvio Berlusconi was, het eerste een uithaal naar de mislukte toenaderin­g tussen Verhofstad­t en de Italiaanse populistis­che

Hilde Vautmans (Open Vld) gaf gisteren toe eveneens moeite te hebben met Tajani’s staat van dienst, maar ze vond dat het akkoord dat wel degelijk over Europese inhoud gaat: “Dit is geen achterkame­rtjespolit­iek.” Ook Ivo Belet (CD&V) betreurde de “nogal hypocriete” kritiek van de S&D-fractie “die op dit moment druk bezig is net dat te doen waar ze ons van beschuldig­t”. Belet verdedigde ook het akkoord en de persoon Tajani: “Hij heeft een diepe Europese overtuigin­g, maar ook de dossierken­nis en het netwerk binnen de Europese instelling­en om daar in deze cruciale tijden werk van te maken.”

Vijfsterre­nbeweging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium