Het Belang van Limburg

“Stad helpt sparen voor eigen woning”

Cucchiara wil doorstroom­woningen voor jongeren

- Chris NELIS

Alessandro Cucchiara, voorzitter van sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak, wil doorstroom­woningen voor jongeren. Concreet betekent dit dat jongeren die een woning huren een deel van hun maandhuur - een bedrag van circa 200 euro - kunnen beschouwen als spaargeld. Dat bedrag krijgen ze terug in de vorm van subsidies, op voorwaarde dat ze in de toekomst een woning kopen of bouwen in Genk. “Het project is niet helemaal nieuw”, zegt Cucchiara (Pro Genk). “In Leuven bestaat dit al langer en daar wordt het ook toegepast. Sinds ik voorzitter ben van Nieuw Dak - in september vorig jaar - hebben heel veel jongeren mij gecontacte­erd met de vraag naar een sociale woning. Maar we zouden net willen voorkomen dat jongeren een beroep moeten doen op sociale huisvestin­g. Daarom zoeken we naar een geschikte en vooral betaalbare oplossing. De kostprijs van een nieuwe woning is voor de meeste jonge mensen onoverkome­lijk. Daarom mijn voorstel om in wat heet doorstroom­woningen te voorzien. Dat zijn normale woningen op de privémarkt, die jongeren kunnen huren aan pakweg 700 euro per maand. Ze zouden zich dan kunnen inschrijve­n voor de jongerensu­bsidie als ze plannen hebben om te bouwen of een huis te kopen.”

Denkbeeldi­ge rekening

Cucchiara: “Afgaande op de gegevens die ik van Leuven kreeg, zouden zij maandelijk­s zo’n tweehonder­d euro daarvan kunnen bevriezen. Ze betalen de volle huur wel. Maar die tweehonder­d euro gaat dan elke maand naar een denkbeeldi­ge rekening. Als die jongeren dan na zo’n vier jaar huren een woning willen kopen of bouwen, dan kunnen ze dat totaalbedr­ag in de vorm van subsidies recuperere­n bij de stad. In dit geval gaat het dan om bijna tienduizen­d euro. Dat is toch een aardige tegemoetko­ming. Dat zouden we willen voorzien voor zowel alleenstaa­nden als voor koppels. De maximumlee­ftijd bij inschrijvi­ng is dan dertig jaar. Bedoeling is niet alleen jongeren aan een eigen woning helpen, maar voor een stuk ook om de stadsvluch­t tegengaan.” Schepen van Woonbeleid Michael Dhoore (CD&V) zegt in een reactie dat er tal van gesprekken rond dit idee gevoerd zijn. “We weten nog niet of het een ideale oplossing is”, aldus Dhoore. “Daarvoor moeten we nog de pro’s en contra’s afwegen. We gaan daarom ook nog verschille­nde gesprekken voeren met alle actoren die betrokken zijn bij het woonbeleid in onze stad. Pas daarna kunnen we een definitiev­e beslissing nemen.”

 ?? Foto CONCENTRA ?? Een eigen woning lijkt voor veel jongeren een moeilijk haalbare droom. Daar wil Alessandro Cucchiara met dit voorstel iets aan doen. De stad onderzoekt het idee nog verder.
Foto CONCENTRA Een eigen woning lijkt voor veel jongeren een moeilijk haalbare droom. Daar wil Alessandro Cucchiara met dit voorstel iets aan doen. De stad onderzoekt het idee nog verder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium