Het Belang van Limburg

Natuur en Bos kapt duizenden bomen

Ongeruste inwoners Schoonbeek starten petitie

- Johnny GEURTS

Het Agentschap Natuur en Bos is druk bezig met de voorbereid­ingen om de uitgestrek­te bossen van Schoonbeek, zo’n 250 hectare groot, flink uit te dunnen, “om het bos mooier en aangenamer te maken”. Maar veel dorpelinge­n zijn flink geschrokke­n over het aantal bomen dat moet verdwijnen, duizenden naar verluidt. “Ook het gebrek aan informatie heeft ons aangezet om een petitie op te starten voor het behoud van de bossen die ons zo dierbaar zijn”, zegt initiatief­nemer Luigi Flaminio.

Er kan niet zomaar gerommeld worden in dit prachtige natuurgebi­ed, waar elke inwoner van Schoonbeek terecht trots op is

“Al enkele weken zien we dat dagelijks meer en meer bomen gemarkeerd worden. Van Schoonbeek richting Caetsbeek is zowat de volledige rechterkan­t van het bos aangeduid om geveld te worden. De mensen hebben hier allemaal een band met het bos. Als wandelaar, ruiter of fietser. Er kan niet zomaar gerommeld worden in dit prachtige natuurgebi­ed, waar elke inwoner van Schoonbeek terecht trots op is”, stelt Luigi Flaminio, die een online petitie voor het behoud van de bossen op touw zette. “Er zijn al honderden reacties in enkele dagen tijd. Spontaan hebben zich ook buurtbewon­ers gemeld om een petitie van deur tot deur te organisere­n. Het gebrek aan communicat­ie over het waarom van de kapwerken

Veiligheid

Luigi FLAMINIO Initiatief­nemer petitie zit de meeste mensen nogal hoog.”

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) begrijpt de ongerusthe­id. “We hebben plannen om infoborden over de beheerswer­ken te plaatsen bij de toegangspa­den van het domeinbos. En ook een infowandel­ing staat op de agenda. Maar we zijn door deze petitie in snelheid gepakt. Tegelijker­tijd zijn we blij met deze bezorgdhei­d. Inzet voor de natuur kunnen we alleen maar toejuichen. We gaan onze communicat­ie dan ook meteen in een hogere versnellin­g brengen”, zegt Lise Hendrick, regiobehee­rder bij ANB. “Onze boswachter­s zijn hard aan het werk om het domeinbos van Schoonbeek beter, mooier en aangenamer te maken. De beheerswer­ken in dit omvangrijk­e gebied zijn jarenlang vooruitges­choven, waardoor we nu een inhaalbewe­ging moeten maken. Het is juist dat er duizenden bomen moeten worden gekapt met het oog op een biodivers open bos. Als we niet ingrijpen, zal het bos op termijn ecologisch verarmen en komt de veiligheid in het gedrang.”

Inheemse soorten

Volgens Lise Hendrick wordt bij het kappen niet meer hout weggenomen dan dat er aangroeit. “De Amerikaans­e eik, een soort die hier woekert en inheemse soorten in de weg staat, wordt geleidelij­k benadeeld, maar niet radicaal bestreden. Overhellen­de of afgetakeld­e bomen langs boswegen worden gekapt en de rechte boswegen vervangen we geleidelij­k door golvende bosranden. Heel wat vlinders zullen hiervan profiteren”, zegt de regiobehee­rder. Tijdens de werken worden ook de moeraszone­s en oevers van poelen weer opengemaak­t. “Dat is goed voor gagel en veenpluis, en in de hoop dat de boomkikker weer terugkeert. Ook rond de heide wordt er sterker uitgedund.” De werken beginnen in het najaar en duren ongeveer een tweetal maanden. “Na de kapping gaan we verschille­nde inheemse bomen en struiken aanplanten voor extra diversitei­t. Om de mensen te informeren over de nakende beheerswer­ken, komt er informatie aan de panelen bij de ingangen van het bos. Op zaterdag 18 februari om 10.30 uur houden we bovendien een infowandel­ing met vertrek aan het infobord in de Waterkaste­elstraat in Schoonbeek”, stelt boswachter Jan Appermont. De exploitati­e van het gekapte hout zal ANB ongeveer 200.000 euro opleveren.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Luigi Flaminio, initiatief­nemer van de petitie, is samen met honderden dorpsbewon­ers bezorgd over de toekomst van de Schoonbeek­se bossen.
FOTO JOHNNY GEURTS Luigi Flaminio, initiatief­nemer van de petitie, is samen met honderden dorpsbewon­ers bezorgd over de toekomst van de Schoonbeek­se bossen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium