Het Belang van Limburg

Kunstenaar brengt taalbarriè­re tot leven

-

De spanning tussen Neeroetere­n en Maaseik is sinds de fusie in 1977 nooit echt verdwenen. Kunstenaar Jan Winkels, die op de grens woont, onderzocht het lokale wij-zij-denken, dat parallelle­n vertoont met het huidige gevoel in Europa. In zijn eigen gemeente vond hij ook een grens: een taalbarriè­re. Die beeldt hij uit met grote witte letters naast de Diesterste­enweg, op z’n Hollywoods. Vandaag ziet kunstenaar Jan Winkels uit Maaseik hoe overal in het Westen mensen opnieuw onder hun kerktoren kruipen. “Grenzen zijn weer een politiek geladen thema. Ik loop al langer rond met een idee om het ogenschijn­lijk belang van een eigen identiteit in mijn eigen gemeente te illustrere­n”, vertelt de Maaseikena­ar. “Tussen de inwoners van Neeroetere­n en Maaseik hangt al tientallen jaren een spanning. Ik kan het weten, want mijn atelier ligt net op de scheiding van beide gemeenten.ten. Door de fusie in 1977 is er geen adadminist­ratief onderschei­d meer. En En toch vind je hier nog altijd een onzichtbar­e, maar hardnekkig­e grens.”

Met zijn project ‘Over druuëge grónd en driege grontsj naar nieuwe grond’ toont de kunstenaar aan hoe het dialect als een belangrijk­e oorzaak de eenheid belemmert. Winkels schoof het grensbord van Neeroetere­n een paar honderd meter op en plaatste opvallende witte letters op de velden voor en achter zijn huis en atelier. “Wie hier passeert, zal een veranderin­g van landschap en klankversc­hillen opmerken. Want wie van Maaseik komt, leest eerst de typische klanken uit het Maaseikse dialect, die dan overgaan in de Neeroeters­e tegenhange­rs.”

Met het lokale denken uit zijn eigen gouw ziet Winkels veel parallelle­n met de sfeer in heel wat Westerse landen. “Dat wij-zij-denken is een fout. We moeten op zoek gaan naar de zaken die ons verenigen. Je kan stellen dat de fusie hier een gemeente tot leven bracht die aan alle kanten rammelt. Taalkundig onderzoek brengt ons naar een periode van voor 1840 toen het dialect hetzelfde was. Met de verstedeli­jking in Maaseik kregen ze daar andere invloeden, onder meer door het leven naast de Maas. Het dialect in Maaseik evolueerde. Terwijl Neeroetere­n, dat altijd landelijke­r bleef, hetzelfde taaltje behield.”

De kunstenaar werkt nu al ruim drie maanden toe naar de apotheose van zijn project, dat eindigt tijdens de Poëzieweek. “Met een herbegin voor Maaseik”, zegt hij met een knipoog. “Het taalprojec­t kent op 29 januari een slot met dichters uit Nederland en België, een orkest, een zanger en kinderen die iets doen met taal, allemaal in het dialect. Ik zet deze dag opnieuw een grens op om die vervolgens meteen af te breken. Daarmee wil ik nieuwe grond creëren waarin Neeroetere­n en Maaseik elkaar kunnen vinden”, besluit Winkels.

 ?? FOTO PPN ?? Kunstenaar Jan Winkels: “Grenzen zijn weer een politiek geladen thema.”
FOTO PPN Kunstenaar Jan Winkels: “Grenzen zijn weer een politiek geladen thema.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium