Het Belang van Limburg

Opoeteren stemt over afgesloten straten

3.000 inwoners krijgen stembrief over verkeerssi­tuatie aan voetbalter­reinen

- Philip PERGENS

De inwoners van Opoeteren krijgen zaterdag een stem in het dossier rond de afgesloten Dorperberg, Jonkersweg en Driepaalwe­g. Het stadsbestu­ur stuurde 3.000 stembrieve­n naar elke 18-plusser. De bevraging is niet verplicht en het effect ervan is nog onduidelij­k. “Als we merken dat er veel respons komt, en als de bevolking een duidelijke voorkeur heeft, zullen we daarover moeten nadenken”, zegt burgemeest­er Jan Creemers (CD&V). Al twintig jaar lang beroert de verkeersaf­wikkeling van en naar de sportterre­inen op de Dorperberg de gemoederen in Opoeteren. Het stadsbestu­ur nam al meermaals een beslissing die op gejuich of woede werd onthaald. Buurtbewon­ers uit de straten Dorperberg, Driepaalwe­g en Jonkersweg willen enkel plaatselij­k verkeer, maar oppositier­aadslid Johan Tollenaere (Open Vld) verwoordde tij-j dens de laatste discussie op de gemeentera­ad eind vorig jaar nog het gevoel van het contrakamp: “wegen dienen om over te rijden”. Elke keuze in het verleden leidde al tot discussie, en soms zelfs tot meer. Zo vernielden vandalen de slagboom of joeg een bewoner uit de Driepaalwe­g tal van automobili­sten in de kosten omdat hij zelfgemaak­te kraaienpot­en op de weg strooide.

Evalueren

Vandaag is doorgaand verkeer er niet welkom, maar helemaal definitief is dat niet. Het stadsbestu­ur wil de beslissing om de wegen af te sluiten evalueren en roept daarbij de inwoners op om te stemmen. “We willen van de mensen uit Opoeterenp weten wat zij j nu zelf Jan CREEMERS

Burgemeest­er willen”, zegt burgemeest­er Jan Creemers (CD&V). Alle 3.000 Opoeterena­ren van minimaal 18 jaar kregen de stembrief in de bus. Hun voorkeur mogen ze zaterdag tussen 10 en 12 uur uitbrengen in gemeenscha­pscentrum De Riet. Het heeft wat weg van een referendum, al wil de burgemeest­er dat niet gezegd hebben: “Noem het eerder een enquête. We willen gewoon peilen naar welk gevoel bij de bevolking leeft.”

Het resultaat zal niet bindend zijn, maar bij een aanzienlij­ke opkomst kan het wel richtingge­vend zijn in de beleidskeu­zes. “Het zijn voornameli­jk de mensen van Opoeteren voor wie doorgang of afsluiting belangrijk is. Omdat het een gevoelig thema is, willen we de burgers hierbij betrekken. Dit draait tenslotte om hen”, aldus de burgervade­r.

Wie een brief ontvangen heeft en zaterdag graag zijn stem wil uitbrengen, mag zeker niet zijn identiteit­skaart vergeten.

Het is geen referendum. Noem het eerder een enquête. We willen gewoon peilen naar welk gevoel bij de bevolking leeft

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium