Het Belang van Limburg

Buurtpark van één miljoen euro

Vlaanderen betaalt helft van Schansbroe­k

- Chris NELIS

Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) heeft ruim een half miljoen euro vrijgemaak­t voor de inrichting van de Schansbroe­k tot een buurtpark. Dat is ruim de helft van de totale kostprijs. Er komen onder meer speeltuige­n, wandelpade­n, knuppelpad­en, een gedraineer­d voetbalvel­d en fietsverbi­ndingen met het Thor-park en As. De historisch­e schans wordt heraangele­gd. “Het ontwerp is het gevolg van verschille­nde hoorzittin­gen met de buurtbewon­ers”, zegt Gianni Cacciatore, schepen van wijkontwik­keling (Pro Genk). “Dat was toen nog met mijn voorganger Joke Quintens. Het project past in het door de Vlaamse Landmaatsc­happij gedragen inrichting­splan en maakt deel uit van de inrichting van de Stiemerbee­kvallei. Bedoeling is om het hele gebied op te waarderen. Een deel van die geplande werken is al uitgevoerd. Zo zijn er al fiets- en wandelverb­indingen tussen het Thor Park en de Hornszee en ligt er al een houten wandelpad om de natte zones te overbrugge­n. Daarnaast is al een aantal kappingswe­rken gerealisee­rd.”

Historisch­e schans

In een volgende fase komt, volgens Cacciatore, de zone tussen de Schansbroe­kstraat, de André Dumontlaan en het Thor Park aan bod. “Dat gedeelte wordt ingericht als een buurtpark met volkstuine­n, een plukboomga­ard en een speelheuve­l”, gaat de schepen verder. “Het bestaande voetbalter­rein wordt gedraineer­d en opgewaarde­erd. Doorheen het park komen fiets- en wandelpade­n. De historisch­e schans wordt heraangele­gd, zonder in te boeten aan authentici­teit, en er komt een pad waardoor die schans toegankeli­jk blijft. Het buurtpark zal er zijn voor zowel ouderen als voor jongeren uit de omgeving, maar ook voor mensen die aan het werk zijn in het Thor Park en daar even willen komen uitblazen.”

De kostprijs van het project bedraagt één miljoen euro. De Vlaamse overheid betaalt hiervan 520.000 euro. De stad Genk trekt 335.000 euro uit en Europa 145.000 euro. De werken voor de herinricht­ing gaan in maart van start.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Zo moet het buurtpark Schansbroe­k er dit jaar nog gaan uitzien.
FOTO HBVL Zo moet het buurtpark Schansbroe­k er dit jaar nog gaan uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium