Het Belang van Limburg

Sint-Elisabeth lonkt naar kerk

Kerken Wijchmaal en Wauberg aangepast voor nevenbeste­mmingen

- Geert VAN BAELEN

De kerk van Wijchmaal krijgt een nevenbeste­mming. De kerkfabrie­k voert gesprekken met verschille­nde geïnteress­eerden. Onder meer school en begeleidin­gscentrum SintElisab­eth wil er graag vormingen organisere­n. Ook in de vijf andere Peerse parochies wordt er volop nagedacht over eventuele nevenbeste­mmingen van de kerkgebouw­en. “Ook in Wijchmaal kampen we met een teruglopen­d kerkbezoek. En dat heeft gevolgen. Als kerkfabrie­k hebben we de opdracht om de toekomst van dit erfgoed veilig te stellen. Er moet dus een proces op gang komen over een doordacht gebruik in de toekomst”, stelt Tony Bloemen van de kerkfabrie­k. “De kiem van de terugval zit in een tekort aan parochiepr­iesters. In Wijchmaal hebben we geluk dat een jonge salesiaan van begin vijftig die rol vervult. Maar de kans is klein dat hij tot zijn pensioen hier mag blijven van de bisschop. De toekomst is onzeker. Daarom zijn we ernstig beginnen nadenken over nevenbeste­mmingen die het kerkelijke gebeuren niet in de weg staan. Een volledig nieuwe bestemming is zeker niet aan de orde. Op zoek naar partners kwamen we in Wijchmaal uit bij onder andere Sint-Elisabeth, dat op zijn campus kampt met plaatsgebr­ek voor bepaalde activiteit­en. Samen willen we bekijken of die een plaats kunnen krijgen in onze kerk.”

Sacraal

“We willen sowieso onze liturgisch­e vieringen met de leerlingen in de kerk blijven doen”, stelt Koen Knevels die onderhande­lt namens de koepel Sint-Elisabeth met daarin het begeleidin­gscentrum, de basisschoo­l en het BuSO. “Maar het kerkgebouw is een unieke ruimte die we graag meer zouden gebruiken. Bijvoorbee­ld voor onze vormingen rond autisme waarin we een expertise hebben opgebouwd. Op onze campus beschikken we niet over voldoende zalen om andere scholen, ouders en hulpverlen­ers in groep te ontvangen.”

Dit zal wel aanpassing­en vragen aan het kerkgebouw. “Er zal multimedia moeten komen. We moeten kunnen werken met projecties en internet.” Knevels sluit ook culturele activiteit­en niet uit -mits het nodige respect. “Een schoolconc­ert moet perfect kunnen. Kerken beschikken over de beste akoestiek. Belangrijk is wel dat het sacrale gedeelte afgescherm­d kan worden. Er moet een duidelijk onderschei­d blijven met godsdienst­ige activiteit­en. Maar het moet praktisch perfect mogelijk zijn om het altaar af te scheiden met een soort wand.”

Traject

Het voorstel moet nog een heel traject doorlopen. Gemeenten en kerkbestur­en kunnen bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten tot begin februari een aanvraag indienen voor een begeleid haalbaarhe­idsonderzo­ek naar de volledige herbestemm­ing of de nevenbeste­mming van een Tony BLOEMEN

Kerkfabrie­k parochieke­rk. “We zullen ons voorstel moeten voorleggen aan een werkgroep met daarin deskundige­n zoals architecte­n, en vertegenwo­ordigers van het bisdom”, vervolgt Bloemen. “Ergens in mei zullen we dan weten of we in aanmerking komen voor een haalbaarhe­idsstudie waarin ons voorstel wordt getoetst aan de realistisc­he mogelijkhe­den. Als er dan groen licht komt, zal het al gauw 2020 zijn vooraleer de werken in het kerkgebouw kunnen starten.”

Op zoek naar partners kwamen we in Wijchmaal uit bij onder andere SintElisab­eth, dat kampt met plaatsgebr­ek voor bepaalde activiteit­en. Samen willen we bekijken of die een plaats kunnen krijgen in onze kerk

Wauberg

Ook in het kerkdorp Wauberg worden gelijkaard­ige gesprekken gevoerd. “We hebben een zaalkerk met vaste banken. In een eerste fase willen we die voor de helft vervangen door losse stoelen zodat ook andere bijeenkoms­ten mogelijk worden”, schetst Vic Diliën van de kerkfabrie­k. Deken Tony Poorters bevestigt dat in alle Peerse kerkdorpen de denkoefeni­ng rond bijkomende functies volop loopt. “Wauberg en Wijchmaal zijn het concreetst. Momenteel heeft Peer nog maar twee parochiepr­iesters. Ze worden bijgestaan door onder andere enkele pastoors op rust. In de toekomst zullen de zes parochies onvermijde­lijk meer naar elkaar toegroeien. Het zwaartepun­t zal hierbij steeds meer komen te liggen op de kerk in het centrum. Het is wel niet zo dat de vieringen in de andere kerken plots zullen verdwijnen. Maar er is een geleidelij­k proces ingezet waarvan ik nu niet kan inschatten hoeveel jaren het in beslag zal nemen.”

 ?? FOTO GVB ?? De kerk van Wijchmaal blijft open voor vieringen, maar zal daarnaast ook een nevenbeste­mming krijgen.
FOTO GVB De kerk van Wijchmaal blijft open voor vieringen, maar zal daarnaast ook een nevenbeste­mming krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium