Het Belang van Limburg

Geen schadelijk­e koolwaters­toffen meer in lucht Genk-Zuid

-

In Genk-Zuid is het PAK’s-gewijs niet slechter wonen dan in de rest van Vlaanderen. Vijf jaar na een verontrust­ende studie naar de kankerverw­ekkende polyaromat­ische koolstoffe­n, kortweg PAK’s, zijn de hoge waarden verdwenen. “We hebben geen verklaring”, zegt Brigitte Borgmans van het Departemen­t Leefmilieu, Natuur en Energie. Vooral in de winter zitten er niet opvallend meer PAK’s in de lucht in de buurt van het industrieg­ebied Genk-Zuid in vergelijki­ng met een landelijk gebied. Samen met Menen was het de regio waar in 2010-2011 en 2015-2016 metingen werden uitgevoerd en mensen ondervraag­d en onderzocht werden op de aanwezighe­id van PAK’s. De schadelijk­e polyaromat­ische koolstoffe­n komen vrij bij verbrandin­gsprocesse­n. Het zijn die boosdoener­s die bijvoorbee­ld het zwartgebla­kerde vlees dat te lang op de barbecue heeft gelegen, ongezond maken. “Maar ook uitlaatgas­sen van auto’s, de schoorstee­n, een openhaard en sigaretten­rook zorgen voor PAK’s in de lucht”, legt Brigitte Borgmans uit.

De meetcampag­nes in 2015-2016 gebeurden in de lucht en aan de hand van urinestale­n van 50 bewoners. “Een belangrijk­e conclusie is dat in de winterperi­ode de verschille­n tussen Genk, Menen en het landelijke meetgebied klein waren. Voor de PAK’s kan men na deze studie stellen dat wonen in de proefgebie­den Genk-Zuid en Menen op dezelfde lijn ligt dan algemeen in Vlaanderen.”

Open haard

De grote PAK-vervuiler in die periode is de houtverbra­nding. Al blijft het verkeer zowel in de winter als in de zomer ook een belangrijk­e bron van PAK’s. Maar wat vooral opvalt, is dat we geen verband zien tussen de PAK’s die in de omgevingsl­ucht zitten en die in de urine”, gaat de woordvoerd­er voort. De burger zelf kan al het een en ander doen om schadelijk­e PAK’s te vermijden. “Niet roken en sigaretten­rook van anderen vermijden, een huis goed verluchten, geen openhaard als bijverwarm­ing of voor de gezellighe­id gebruiken. Het zijn maar een paar tips. Ook blootstell­ing aan verkeer kan best worden vermeden.” Op beleidsniv­eau adviseert het Departemen­t LNE onder meer het openbaar vervoer te verbeteren, een vergroenin­g van het wagenpark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium