Het Belang van Limburg

“Koterijen worden afgebroken”

Volkstuint­jes krijgen facelift voor 250.000 euro

- Dirk ROEFFLAER

De volkstuint­jes tegenover Moerenpoor­t krijgen nog dit jaar een opwaarderi­ng. Het toegangspa­d wordt verhard en de koterijen worden vervangen door uniforme tuinhuisje­s. De Jeker, die in de binnenstad wordt opengelegd, zal langs de tuintjes stromen. Het perceel van circa 2,6 ha aan de Wijkstraat wordt al meer dan 100 jaar gebruikt voor volkstuint­jes. Het is eigendom van barones de Bonhome die in Mozet (Ardennen) woont. De tuiniers betalen haar een jaarlijkse pacht van 14 euro per ‘roede’ (400 m2). “De volkstuint­jes worden momenteel bewerkt door 23 mensen. Naargelang de behoefte van de tuiniers worden de percelen herbekeken en eventueel ook herverdeel­d. Vorige week werden de tuiniers uitgenodig­d voor een eerste overleg. Zij kregen in het Praetorium een toelichtin­g over de geplande werken en de kans om vragen te stellen of eigen ideeën en bedenkinge­n aan te reiken”, weet milieusche­pen Patrick Jans (Open Vld). “De tuintjes zijn al decennia een succes en dat willen we zo houden. De site lag wat verscholen, maar door het openleggen van de Jeker wordt ze openbaar. Dit is dus het moment om in te grijpen.”

Uniforme tuinhuisje­s

De stad gaat de oude koterijen vervangen door een dertigtal uniforme houten tuinhuisje­s, uitgerust met een regenwater­ton en een compostvat. De toegangswe­g wordt aangelegd met grasbetont­egels en achteraan komt een pleintje om te keren met de auto. De site wordt omheind en afgesloten met een toegangspo­ort. De Jeker wordt geïntegree­rd aan de rand van de volkstuint­jes en daarnaast wordt een wandel- en fietspad aangelegd. “De ‘fatsoenlij­ke’ serres mogen blijven staan François VANDERSMIS­SEN

Hobbytuind­er en we gaan het pachtgeld niet verhogen”, beloofde de schepen. “De volkstuint­jes vormen een ontmoeting­splaats en dragen bij tot het sociale netwerk van de buurt. We willen deze tuintjes graag behouden en versterken door ze te moderniser­en en opnieuw in te richten. De site biedt een mooi en dankbaar kader om te werken rond het kweken van eigen groenten en fruit, een hobby die de laatste jaren uitgroeide tot een echte hype in Vlaanderen”, volgens burgemeest­er Patrick Dewael (Open Vld). De uitwerking gebeurt samen met diverse partners: de huidige tuiniers, Limburg.net, de Landelijke Gilden vzw en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Voor de realisatie van het project wordt een projectaan­vraag ingediend bij het platteland­sloket van de provincie Limburg. Bij goedkeurin­g kan de stad Tongeren rekenen op Vlaamse, provincial­e en/of Europese cofinancie­ring met een maximum van 65% van de totale projectkos­t die wordt geraamd op 250.000 euro.

Vriendenkr­ing

François Vandersmis­sen (82) is de nestor onder de hobbytuind­ers: “Toen ik hier in 1964 begon, was ik de jongste en liepen de percelen nog tot aan de straat. In al die jaren is er veel veranderd. Het voorste gedeelte is verwilderd. Hier komen ze vaak sluikstort­en. Er staat zelfs al jaren een autowrak”, vertelt François die zich ontfermt ook de volkstuint­jes. De barones komt bij hem op de koffie. “Op 1,5 roede kweek ik hier groenten, aardappele­n en aardbeien voor de hele familie en dat zijn vier huishouden­s. Spuiten doe ik niet. Alles biologisch en we hebben hier heel goede grond. De verstandho­uding onder de tuinders is goed, we vormen een hechte vriendenkr­ing. In de zomer laat ik om 11.30 uur een grote bel luiden. Dan is het tijd voor happy hour en halen we een blikje bier boven”, lacht François.

In de zomer laat ik om 11.30 uur een grote bel luiden. Dan is het tijd voor happy hour en halen we een blikje bier boven

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? François Vandersmis­sen in zijn tuintje. “Ik kweek hier groenten, aardappele­n en aardbeien voor vier huishouden­s.”
FOTO DIRK ROEFFLAER François Vandersmis­sen in zijn tuintje. “Ik kweek hier groenten, aardappele­n en aardbeien voor vier huishouden­s.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium