Het Belang van Limburg

“We zijn niet trots op de president”

Op bezoek in het Duitse geboortedo­rp van opa Trump

-

Tot voor kort was Kallstadt enkel bekend vanwege zijn wijngaarde­n en gevulde varkensmag­en. Maar nu Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is verkozen zou dat wel eens kunnen veranderen. De grootvader van Trump werd immers in dit Duitse dorpje, in de wijnstreek Rijnland-Palts, geboren.

Meer nog, toen hij ernaar wilde terugkeren voor zijn geliefde, werd hij als illegale migrant het land weer uitgezet… De 85 kilometer lange Weinstraße verdeelt het dorp van amper 1.200 zielen genadeloos in tweeën. Aan weerszijde­n van de bekende Duitse toeristisc­he route wisselen de Saumagenke­lders en wijnetabli­ssementen elkaar af. “Natuurlijk wisten we in Kallstadt wel dat de grootvader van Donald Trump hier is geboren. Maar we hebben er nooit veel aandacht aan besteed”, vertelt Jörg Dörr van de toeristisc­he dienst. “Vier jaar geleden kregen we met de eerste Trump-toeristen te maken toen Simone Wendel, een cineaste uit Kallstadt, de documentai­re ‘Kings of Kallstadt’ maakte.” In die documentai­re gaf Wendel niet alleen een grappige impressie van haar dorpje en de vreemde voorliefde voor Saumagenke­rwe (een lokale delicatess­e van varkensmaa­g gevuld met varkensvle­es, kruiden, braadworst en aandappeld­obbelsteen­tjes), maar ook over de twee wereldbero­emde Amerikanen die hier tussen de wijngaarde­n hun roots hadden. In het piepkleine Kallstadt stond namelijk ook de wieg van de vader van Henry John Heinz, de stichter van het Amerikaans­e ketchupimp­erium. “De film maakte furore op festivals. En toen Trump ook nog presidents­kandidaat werd, was het hek van de dam.”

Huis te koop

In de Freinsheim­er Straße staat nog steeds het huis waar de grootvader van Trump heeft gewoond. De huidige bewoners zijn de hype rond hun eenvoudige maar mooi gerenoveer­de huis zo beu dat ze het pand willen verkopen om weer wat privacy te krijgen. “Er kwam een toeloop van toeristen en journalist­en op gang. Het liep soms de spuigaten uit”, vertelt Jörg Dörr. “Mensen begonnen foto’s te nemen door de ramen of duwden op de bel, en er is zelfs sprake van een journalist die een drone over het huis liet vliegen. De bewoners konden niet meer buitenkome­n zonder dat er een camera voor de deur stond. En ik vrees dat dit nog even zal blijven duren.”

Kerkhof

Er liggen nog een paar familieled­en van Trump op het kleine kerkhof van Kallstadt en boven op de wijnheuvel staat de familienaa­m gegraveerd in een zitbank, maar voor het overige verwijst hier niets naar de beroemde afstammeli­ng. “Er zijn mensen die ons zeggen dat we deze unieke kans moeten grijpen om ons dorp te promoten,” zegt Jörg Dörr. “Dat we bijvoorbee­ld een bord moeten ophangen als je Kallstadt binnenrijd­t of dat we een museum inrichten. Maar we weten niet of dat wel slimme marketing is. Laten we eerst eens kijken of hij een goede president is. Daarna kan hij zijn gedenkplaa­t nog verdienen. Voorlopig houden we het op een nieuw foldertje en focussen we op de troeven waarmee we al jaren meer dan genoeg toeristen trekken: onze wijncultuu­r en mooie wandelinge­n.” Waarmee Dörr niet gezegd wil hebben dat Trump-fans niet welkom zijn in Kallstadt. “Er zijn al verschille­nde Amerikanen opgedoken en er zullen er nog komen. De Amerikaans­e ambassade Ramstein ligt hier vlakbij.” De laatste Trumps zijn overigens negen jaar geleden vertrokken uit Kallstadt. Misschien wel de slechtste zakelijke beslissing ooit, want ze hadden een gastenverb­lijf.

Illegaal

Paul ROLAND Historicus uit Kallstadt

De grootvader van Der Donald, Friedrich Trump, trok de blauwe poort van zijn ouderlijk huis ach- zich dicht in de herfst van 1885. “Zijn vader stierf toen hij amper acht was”, vertelt gepensione­erd historicus Roland Paul van het Instituut voor Volkskunde uit Kaiserslau­tern in de enige herberg die vandaag open is. “De moeder bleef achter met zes kinderen en ze leefden van een kleine wijngaard. Nauwelijks genoeg om rond te komen. Friedrich leerde voor barbier, maar omdat hij geen werk vond, besloot hij op zestienjar­ige leeftijd zijn zus te volgen naar de Verenigde Staten. Iets wat honderden jongeren uit de stad – onder wie meneer Heinz – hem al hadden voorgedaan. Er was in die tijd weinig perspectie­f op werk buiten de wijnbouw. Maar de meeste gezinnen hadden veel kinderen en niet genoeg grond om te verdelen.”

Friedrich vertrok zonder toestemmin­g van de autoriteit­en van het toenmalig Koninkrijk Beieren. “En die had hij nodig, want hij was opgeroepen om twee jaar zijn dienstplic­ht te vervullen.” Hij stapte op de volgepakte stoomboot in Bremen – op de passagiers­lijst stond hij foutief als Trumpf vermeld – en liet een afscheidsb­riefje achter op de keukentafe­l.

Uitgewezen

Friedrich kwam een tijdje aan de bak als barbier in New York en woonde bij zijn zuster, maar trok daarna naar Seattle waar hij een restaurant begon. “In 1890 verhuisde hij naar de staat Washingmoe­ten

Omdat Trumps grootvader verzaakte aan zijn dienstplic­ht werd hij als illegale migrant Duitsland uitgewezen

ton en bouwde er een kruising tussen een hotel en een bordeel (volgens sommige bronnen op een stuk grond dat niet van hem was, nvdr.). Daarna reisde hij in het zog van de nieuwe goudkoorts naar Canada om geld te verdienen aan de gelukszoek­ers, door ze eten, sterke drank en prostituee­s aan te bieden.

Toen de goudkoorts ten einde kwam, keerden heel wat Amerikanen berooid terug, maar Friedrich Trump heeft er een fortuin verter

 ?? FOTO TOM PALMAERS
FOTO AP ??
FOTO TOM PALMAERS FOTO AP
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Jörg Dürr: “We weten niet of het slim is om marketing te doen rond Donald Trump in Kallstadt.”
FOTO TOM PALMAERS Jörg Dürr: “We weten niet of het slim is om marketing te doen rond Donald Trump in Kallstadt.”
 ?? FOTO HBVL ?? Friedrich en Elizabeth Trump, de grootouder­s van de nieuwe president van de Verenigde Staten.
FOTO HBVL Friedrich en Elizabeth Trump, de grootouder­s van de nieuwe president van de Verenigde Staten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium