Het Belang van Limburg

ENQUÊTE ACV Werknemer wil flexibilit­eit op maat

Enquête ACV Limburg over werkbaar werk

- Dominiek Claes

De Limburgers willen flexibilit­eit op de werkvloer meer zelf kunnen invullen, op hun eigen maat. Dat blijkt uit een enquête die ACV Limburg uitvoerde bij meer dan 1.000 Limburgers. Vooral de jongere Limburgers zijn vragende partij. Kaderleden en leidinggev­enden leggen andere accenten dan arbeiders en bedienden. En vrouwen moeten niks weten van loopbaansp­aren, overuren opsparen om later vrij te nemen als het past.

Variabele uurrooster­s, tijdkredie­t, landingsba­nen, annualiser­ing van de arbeidsduu­r, loopbaansp­aren, glijdende werkuren... Er zijn een hele hoop instrument­en om het werk flexibel aan te pakken. Dat kan in het voordeel zijn van de werkgever, die bijvoorbee­ld zijn medewerker­s langer kan laten werken op piekmoment­en. Het kan ook in het voordeel zijn van de werknemer, die daarmee werk en privéleven beter op elkaar kan afstemmen.

De Bewegingsp­loeg van ACV Limburg trok de Limburgse straten op en voelde 1.066 Limburgers van allerlei pluimage aan de tand over flexibilit­eit. De resultaten werden verwerkt door Ellen Sleeuwaert, verantwoor­delijke van de studiedien­st van ACV Limburg. Voorzitter Jean Vranken van ACV Limburg maakte de resultaten gisteren bekend naar aanleiding van de nieuwjaars­receptie van de vakbond.

Variabel uurrooster

“Als je vijf dagen op voorhand weet hoe je uurrooster er zal uitzien, is dat dan voldoende om werk en privé te combineren?” Bijna de helft van de Limburgers (48 procent) vindt dat te weinig. Vooral bedienden vinden dat niet te doen (61,3 procent), meer nog dan de arbeiders (51,2 procent). Studenten hebben er over het algemeen geen moeite mee (31,7 procent).

Toch opvallend: vooral de jongere werknemers (26-39 jaar) hebben moeite met een dergelijk uurrooster (zie infografie­k). “Waarschijn­lijk omdat zij op het kruispunt staan in hun leven waar werk, gezin, (ver)bouwen en het sociaal leven moeten gecombinee­rd worden. Daarvoor is een langere planning nodig”, zegt Sleeuwaert.

Tijdkredie­t en landingsba­nen

Tijdkredie­t (bijvoorbee­ld een periode halftijds werken) of landingsba­nen (idem vanaf 55 jaar)

bij alle categorieë­n, het hoogst nog bij de bedienden (zie infografie­k). Opvallend is dat de kaderleden en leidinggev­enden eerder rekenen op een landingsba­an, dan wel op tijdkredie­t. “Het moet zijn dat kaderleden en leidinggev­enden minder mogelijkhe­den zien om tijdens hun loopbaan een ‘zorgpauze’ in te lassen”, denkt Sleeuwaert.

Loopbaansp­aren

Meer verdeeld zijn de Limburgers over het nieuwe loopbaansp­aren (bijvoorbee­ld overuren opsparen om later vrij te nemen als het u past). De helft van de Limburgers is gewonnen voor het idee (53%), vooral de kaderleden en leidinggev­enden (79 procent). Maar een derde van de Limburgers (34%) vindt het maar niks, en dan vooral de vrouwen (64 procent). “Misschien omdat zij nu al elke verlofdag nodig hebben om alles gecombinee­rd te krijgen, of omdat de vrouwen doorgaans nog altijd diegenen zijn die deeltijds werken in functie van het gezin”, denkt Sleeuwaert.

Bijleren

Opvallend nog: een grote meerderhei­d (73 procent) vindt dat bijleren bijdraagt tot meer werkbaar werk. Die overtuigin­g leeft alleszins bij jong en oud. “Een onverscore­n

 ??  ??
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Voorzitter Jean Vranken van ACV Limburg maakte de resultaten gisteren bekend naar aanleiding van de nieuwjaars­receptie van de vakbond.
Foto TOM PALMAERS Voorzitter Jean Vranken van ACV Limburg maakte de resultaten gisteren bekend naar aanleiding van de nieuwjaars­receptie van de vakbond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium