Het Belang van Limburg

Nederlands-Limburg dwingt Heerlen en Landgraaf tot megafusie

Fusie tussen Heerlen, Landgraaf en buurgemeen­ten wordt met 200.000 inwoners groter dan Maastricht

- Guy THUWIS

In Nederlands-Limburg moeten Heerlen, Landgraaf en nog minstens een derde buurgemeen­te in 2020 één nieuwe gemeente vormen. Dat heeft het provincieb­estuur beslist nadat maandag de geplande fusie van Landgraaf en Heerlen afsprong. De nieuwe gemeente kan 150.000 tot 200.000 inwoners tellen en wordt daarmee de grootste van Nederlands-Limburg, groter dan hoofdstad Maastricht. Maandag 16 januari 2017 moest een historisch­e dag worden voor Heerlen en Landgraaf. Na jarenlange onderhande­lingen over een ambtelijke samenwerki­ng, waren beide gemeentebe­sturen het eens geraakt over een totale fusie. Heerlen (87.500 inwoners) en Landgraaf (37.500 inwoners) zouden samen vanaf 2019 de grootste stad van Nederlands­Limburg worden. Met 125.000 inwoners zou de fusiegemee­nte zelfs groter worden dan Maastricht, dat iets meer dan 122.000 inwoners telt.

De specialist­en zijn het erover eens dat Heerlen en Landgraaf samen meer kansen hebben om de achterstan­d op vlak van jobs, inkomen, scholing en gezondheid in te halen. Een grotere stad telt provinciaa­l en nationaal meer mee en kan extra geldstrome­n aantrekken.

Slokop

Toch heeft het niet mogen zijn. Een paar dagen voor de princiepsb­eslissing op beide gemeentera­den goedgekeur­d zou worden, is het CDA in Landgraaf van kamp gewisseld. Aanvankeli­jk waren de christende­mocraten vóór de fusie met Heerlen, maar op de gemeentera­ad vorige maandag stemden ze tegen. Het ging te snel voor CDA, dat voorstande­r is van een nog grotere fusie met andere gemeenten zodat Landgraaf niet zou opgeslokt worden door Heerlen. In Heerlen stemde maandag een overgrote meerderhei­d voor de fusie.

Verlamde regio

Nu de provincie een megafusie oplegt in Parkstad Limburg, reageren zowel de gemeentebe­sturen van Heerlen als Landgraaf positief. Vooral het college van Landgraaf is tevreden dat door de provincie onderzocht wordt wat de beste schaalgroo­tte is van de herindelin­g. De buurgemeen­ten Kerkrade (46.000 inwoners) en Brunssum (28.500 inwoners) willen het liefst zelfstandi­g blijven. Bij het provincieb­estuur voert CDA-gedeputeer­de Ger Koopmans de druk op de gemeenten op. “Niks doen is geen optie”, aldus Koopmans in het Limburgs Dagblad. “We hebben te maken met een totaal verlamde regio. De toekomst van Parkstad en zijn inwoners is in het geding.”

Asielzoeke­rs

Parkstad Limburg is een samenwerki­ngsverband tussen acht gemeenten in het zuidoosten van Limburg. De regio telt 250.000 inwoners, maar wordt al lang geconfront­eerd met een afname van de bevolking. Deze ‘krimp’ noodzaakt de acht gemeenten tot samenwerki­ng. De afname is sinds vorig jaar een beetje verminderd dankzij de immigratie uit Oost- Europa en de toestroom van asielzoeke­rs. Voor jongeren wordt het in de vergrijsde regio Parkstad ook weer makkelijke­r om een job te vinden. De vorige fusies in de regio dateren van 1982 toen de negentien gemeenten van Zuidoost-Limburg werden samengevoe­gd tot de acht Parkstadge­meenten. De op til staande megafusie zal minstens bestaan uit de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Brunssum. Ook Kerkrade en Voerendaal worden er mogelijk bijgevoegd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium