Het Belang van Limburg

Beschamend

- Door Eric Donckier

De commissie-Dewael die zich buigt over de terroristi­sche aanslagen van 22 maart hoorde gisteren slachtoffe­rs en familieled­en van slachtoffe­rs van deze aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostati­on Maalbeek waarbij 32 mensen het leven verloren en tientallen anderen gewond werden, zware brandwonde­n opliepen of ledematen verloren. Het werd een beschamend­e vertoning. Niet om wat de slachtoffe­rs zegden. Wel om wat ons land niet deed voor deze slachtoffe­rs en hun nabestaand­en. We moeten realistisc­h blijven. Na de aanslagen in Parijs kon men, mede omwille van de betrokkenh­eid van Belgische fundamenta­listen bij die aanslagen, ervan uitgaan dat die ooit in ons land zouden toeslaan. Maar hoe en wanneer, dat kon niemand voorspelle­n. Het is dan ook logisch dat de paniek zowat algemeen was na de aanslagen op Zaventem en in Maalbeek. Ondanks de chaos kan men achteraf stellen dat de hulpdienst­en naar behoren functionee­rden en de situatie relatief snel onder controle kregen.

Maar wat daarna gebeurde, is minder fraai. Dagenlang wachten op de officiële bevestigin­g van het overlijden van een familielid. Getouwtrek tussen verzekerin­gsmaatscha­ppijen en ziekenfond­sen. Alsmaar oplopende facturen. Documenten enkel in het Nederlands voor buitenland­ers die geen woord Nederlands spreken. Geen enkele begeleidin­g bij de samenstell­ing van dossiers. Diensten die naar elkaar verwijzen. Geen doorstromi­ng van informatie tussen de overheids- en de begeleidin­gsdiensten. Het mag duidelijk zijn, ons land heeft gefaald in de begeleidin­g van de slachtoffe­rs en hun nabestaand­en. De nazorg is van een betreurens­waardig laag niveau.

Zoals commissiel­id Stefaan Van Hecke (Groen) na de hoorzittin­g terecht opmerkte, is dit pijnlijk en beschamend omdat het gaat over hoe we functioner­en als land. Het feit dat we een complex land zijn met veel bestuursni­veaus kan geen excuus zijn. Het betekent ook dat we geen lessen hebben getrokken uit vroegere dramatisch­e gebeurteni­ssen zoals na de treinrampe­n van Gellingen en Buizingen. Zal het deze keer anders zijn? We rekenen hiervoor op commissiev­oorzitter Patrick Dewael (Open Vld). Hij kondigde alvast een taskforce aan die in overleg met de slachtoffe­rs en hun nabestaand­en en met de leden van zijn commissie voorstelle­n gaat uitwerken. Dat is een begin. Het allervoorn­aamste is dat die voorstelle­n uitmonden in een heel concreet draaiboek voor nazorg en waarbij alle overheden, organisati­es en instelling­en voor hun verantwoor­delijkheid worden geplaatst. En waarom geen opvolgings­commissie om dit na te gaan en op te volgen?

De nazorg voor de slachtoffe­rs en hun nabestaand­en van de aanslagen op Zaventem en in de metro was van een beschamend slecht niveau. Het zegt iets over hoe ons land functionee­rt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium