Het Belang van Limburg

“Pijnlijk en beschamend”

Politici excuseren zich bij slachtoffe­rs van aanslagen voor falende hulp

- Timmie VAN DIEPEN

De overlevend­e slachtoffe­rs van de aanslagen van 22 maart zijn amper geholpen of begeleid. Dat blijkt uit de getuigenis van vijf van hen gisteren in de onderzoeks­commissie 22/3. Ze werden van het kastje naar de muur gestuurd, op zoek naar hulp en financiële steun. Sommigen zochten daarom hulp in Frankrijk. “Dit is pijnlijk en beschamend, want dit gaat over hoe we als land functioner­en. Het is voor ons een les in nederighei­d”, reageerden de parlements­leden. Tien maanden van opgekropt verdriet én woede vloeiden gisteren door de microfoons van de onderzoeks­commissie. Vijf vertegenwo­ordigers van de vzw V-Europe, waarin slachtoffe­rs van de terreuraan­slagen zich verenigd hebben, hadden al hun moed bijeengera­apt om hun verhaal te doen. Voorzitter Philippe Vansteenki­ste, die zijn zus Fabienne verloor in Zaventem, maakte het meteen erg stil in de zaal. “We hebben de indruk dat de staat ons vergeten is. Er zijn heel veel tekortkomi­ngen in de opvolging van de slachtoffe­rs, zowel op korte als op lange termijn.”

“Sinds dag één moesten we alles zelf uitzoeken”, ging Fabiennes schoonzoon Thomas Savary verder. “Alle ziekenhuiz­en zijn we afgegaan, niemand kon ons zeggen waar Fabienne was. In het ziekenhuis zeiden ze: bel het noodnummer. En daar: bel de ziekenhuiz­en. We werden en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dat moet stoppen. Als dit nog eens gebeurt, moeten slachtoffe­rs weten waar ze naartoe moeten.”

Wachten op identifica­tie

Wat de familie Vansteenki­ste ook hoog zit, is dat ze pas na vier dagen te horen kregen dat Fabienne dood was. “En dat terwijl ze het uniform van de luchthaven droeg. In de pers stond al dat Fabienne dood was, maar wij wisten van niks. Ze wilden wachten tot iedereen geïdentifi­ceerd was. Maar stel dat er evenveel slachtoffe­rs waren gevallen als in Parijs, hoelang had het dan geduurd? Twee weken?”

Christophe D’HAESE Parlements­lid (N-VA)

Even moedig was de emotionele getuigenis van Karina Ponnet. “Op 22 maart verloor ik bij de explosie van de tweede bom in Zaventem mijn man en levensmaat­je Nic Coopman, met wie ik 37 jaar lief en leed heb gedeeld. Ik zou u willen vragen om iets te doen aan onze dringendst­e noden. De verzekerin­g van Brussels Airport biedt mij een morele schadeverg­oeding van 12.500 euro, maar stel dat ik nog dertig jaar leef? Wat is dat bedrag dan waard? En stel dat ik in de toekomst hertrouw, dan verlies ik mijn overleving­spensioen. Straf ons alstublief­t niet meer dan we al gestraft zijn.”

Benen verloren

Beatrice, de zeventienj­arige dochter van de Amerikaans­e Elizabeth Lasnier de Lavalette, overleefde als bij wonder de aanslagen. “Ze stond op amper twee meter van een van de bommen in de luchthaven. Het is alleen dankzij de chirurgen in het Militair Hospitaal en het UZ Leuven dat ze gered is, maar ze is haar twee benen kwijt, is verlamd door shrapnel in haar ruggengraa­t en voor 35 procent verbrand. We zijn ons normale leven kwijt. Mijn man werkt nog een derde, ik helemaal niet meer. Ik moet voor mijn dochter koken en rijden, al haar papierwerk doen. Hoewel ik geen woord Nederlands spreek, zijn alle documenten in het Nederlands. De afgelopen maanden heb ik deze rekeningen (wijst naar farde van tien centimeter dik, nvdr.) moeten betalen. Wij moeten eerst dat geld ophoesten. Pas daarna komt de mutualitei­t tussen. Iemand met een minimumloo­n kan dit niet. Waar blijft de steun van de overheid?”

Onze excuses voor de bekrompen administra­tieve molen. Het is onze verdomde plicht hier iets aan te doen

Taskforce

“Dit is heel pijnlijk en beschamend, want dit gaat over hoe we als land functioner­en”, verwoordde Stefaan Van Hecke (Groen) het gevoel in de commissie. “Het is duidelijk dat uit de rampen in het verleden, zoals Gellingen en Buizingen, onvoldoend­e lessen zijn getrokken.” Christophe D’Haese (N-VA) verontschu­ldigde zich uitdrukkel­ijk. “Excuses voor de bekrompen en bureaucrat­ische administra­tieve molen. We hebben de verdomde plicht om hier iets aan te doen.” Commissiev­oorzitter Patrick Dewael (Open Vld) kondigde actie aan. Er komt nauw overleg tussen de commissie en de slachtoffe­rs en er wordt een taskforce opgericht met de verschille­nde overheden in ons land. Die moet praktische moeilijkhe­den snel wegwerken.

 ?? FOTO BELGA ?? Van links naar rechts: slachtoffe­rs Elizabeth Lasnier de Lavalette, Philippe Vandenberg­he, Philippe Vansteenki­ste, Karina Ponnet en Thomas Savary deden gisteren hun verhaal in de commissie.
FOTO BELGA Van links naar rechts: slachtoffe­rs Elizabeth Lasnier de Lavalette, Philippe Vandenberg­he, Philippe Vansteenki­ste, Karina Ponnet en Thomas Savary deden gisteren hun verhaal in de commissie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium