Het Belang van Limburg

Graaicultu­ur bij Publifin zet PS en Wallonië op stelten

24 politici kregen duizenden euro’s via nepadviesr­aden

- Yves LAMBRIX

Wallonië staat op stelten wegens een schandaal rond 24 lokale politici die duizenden euro’s opstreken via nepadviesr­aden bij Publifin, de grootste intercommu­nale van Wallonië. De affaire heeft al drie koppen doen rollen. In het Waals Parlement beet Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) gisteren fel van zich af. Waar draait de affaire precies om? Publifin is de ‘superinter­communale’ met zetel in Luik die actief is in energie (distributi­e en hernieuwba­re energie), media en telecommun­icatie (krant L’Avenir, kabel-tv, internet en telefonie) en in heel wat hightechbe­drijven. De houdsterma­atschappij heeft via haar tientallen dochterbed­rijven 2.600 medewerker­s in dienst en realiseerd­e in 2015 een omzet van 759 miljoen euro. De PS en cdH zwaaien er de plak. Net voor Kerstmis onthulde het weekblad Le Vif dat 24 lokale mandataris­sen (van PS, MR en cdH) als lid van nepadviesr­aden van Publifin sinds midden 2013 vergoeding­en van 1.340 tot 2.871 euro bruto per maand ontvingen, zelfs als ze niet aanwezig waren op die tien vergaderin­gen die sindsdien hebben plaatsgevo­nden. Ze zouden de aandeelhou­ders (de Waalse gemeenten en de provincie Luik) in totaal 2,3 miljoen euro hebben gekost.

De adviesorga­nen moesten in juli 2015 zijn afgevoerd maar werden door een decreetwij­ziging in leven gehouden tot juli 2017. De Luikse politicolo­og François Gemenne noemt de structuur die sterke man Stéphane Moreau voor Publifin opzette “van nature maffieus aangezien ze zelf de regels bepaalt en aan iedereen geld uitdeelt zodat niemand vragen stelt”. De affaire heeft al drie koppen doen rollen. Maandag diende burgemeest­er Claude Parmentier van Wanze zijn ontslag in als adjunct-kabinetsch­ef van Waals minister Paul Furlan (PS) nadat was uitgelekt dat hij 153.000 euro schnabbeld­e via Nethys, de operatione­le arm van Publifin. Ook de Luikse cdH-voorman Dominique Drion, tevens vicevoorzi­tter van Nethys, neemt ontslag uit het ethisch comité van zijn partij. Tenslotte stapt Publifinon­dervoorzit­ter Didier Hamers (cdH) op bij de intercommu­nale. De hamvraag is of bevoegd PSminister Paul Furlan op de hoogte was van de feiten en of hij een oogje dichtkneep? Hijzelf ontkent. Toch wil oppositiep­artij Ecolo zijn vel. “Het ontslag van Parmentier is er niet gekomen door een belangenco­nflict, maar wel door zijn problemati­sche verloning bij Nethys”, zei Furlan gisteren in het Waals Parlement, waar hij zich moest verantwoor­den. Dat Parmentier­s mandaat én zijn vergoeding waren doorgegeve­n aan de bevoegde dienst van de Waalse administra­tie doet volgens hem niets ter zake. “Deze dienst is onafhankel­ijk en gebonden door het beroepsgeh­eim”, meent Furlan, die gisteren ook vijf maatregele­n voorstelde om het bestuur van de openbare structuren in Wallonië te versterken.

Furlan geniet nog altijd de steun van minister-president Paul Magnette (PS) en van viceminist­erpresiden­t Maxime Prévot (cdH). Politicolo­og Gemenne is scherp: “Furlan neemt de mensen voor idioten als hij beweert van niets te weten, hoewel hij een persoonlij­ke vriend is van Publifin-topman Stéphane Moreau.” De affaire is in de eerste plaats een ramp voor de PS. Partijvoor­zitter Elio Di Rupo is naar verluidt woest. Hij wil voor de zomer de resultaten van een herbronnin­gsoperatie afronden met een boek en een resem aanbevelin­gen om het imago van de PS op te poetsen. Dit nieuwe schandaal kan bergen werk te niet doen. Toch blijft Di Rupo Furlan steunen. Voor het ultralinks­e PTB is dit schandaal een godsgesche­nk om politieke vijand PS opnieuw af te schilderen als een bende poenpakker­s.

 ?? FOTO BELGA ?? Waals PS-minister Paul Furlan geniet voorlopig nog de steun van zijn minister-president Paul Magnette
FOTO BELGA Waals PS-minister Paul Furlan geniet voorlopig nog de steun van zijn minister-president Paul Magnette

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium