Het Belang van Limburg

SERV: “Vlaamse regering moet meer investeren”

- Yves LAMBRIX

“De Vlaamse regering moet meer investeren want overheidsi­nvestering­en stimuleren de groei en werkgelege­nheid. De begroting laat dat trouwens toe.” Dat zegt de Sociaal-Economisch­e Raad van Vlaanderen (SERV), het overlegen adviesorga­an van de Vlaamse sociale partners. In november stelde het Rekenhof in een kritisch rapport vragen bij de begroting 2017 die de Vlaamse regering in september presenteer­de. Die is volgens het hof helemaal niet in evenwicht. Meer nog: Vlaanderen zou zelfs ruim een miljard euro in het rood gaan. De Vlaamse sociale partners spreken dat nu tegen. “De Vlaamse begroting is in 2017 structuree­l (los van conjunctuu­rschommeli­ngen en eenmalige factoren, nvdr) in evenwicht. Het beperkte nominale tekort van 115 miljoen euro is daarbij toegestaan”, zegt SERVvoorzi­tter Ann Vermorgen.

“Investeer”

Volgens Vermorgen is er zelfs ruimte voor bijkomende overheidsi­nvestering­en. “Dat is nodig want op dat vlak doet Vlaanderen het in internatio­nale vergelijki­ngen eerder bescheiden. Door de lage rentevoete­n is het moment daarvoor ideaal. Bovendien stimuleren die investerin­gen de groei en werkgelege­nheid.”

PPS-projecten

De SERV wijst erop dat Europa ondertusse­n meer duidelijkh­eid heeft gegeven over publiek-private samenwerki­ngen (PPS). De tijd dat die projecten plots moesten worden opgenomen in de begroting met bijbehoren­de plotse negatieve gevolgen voor de begroting, dooft uit. “Nieuwe PPS-projecten zijn niet uitgeslote­n, al mag het geen puur budgettair­e techniek zijn om een investerin­g buiten de begroting te houden”, waarschuwt­waarschuwt Vermorgen. Vermorgen. VlaamsVlaa­ms minister minister van van Begroting Begroting BartBart TommeleinT­ommelein is is tevreden tevreden overover het het verdict verdict van van de de SERV. SERV. HetHet Open Open Vld-kopstuk Vld-kopstuk benadruktb­enadrukt wel wel dat dat de de regeringre­geringBour­geoisBourg­eois al al volopvolop bezig bezig is is metmet investeren. investeren. “Tot “Tot nu nu toe toe hebbenhebb­en we we al al voor voor 955 955 miljoen miljoen euro euro aan aan nieuwe nieuwe investerin­gen investerin­gen opgestart.” opgestart.”

 ?? Foto BELGA ?? SERV-voorzitter Ann Vermorgen.
Foto BELGA SERV-voorzitter Ann Vermorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium